Çok fazla protein tüketmenin zararları

Vücudunuzun sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi için ihtiyaç duyduğu besin kaynaklarının arasında karbonhidrat ve yağlarla birlikte protein de yer alır. Yeni hücrelerin oluşması, hasar gören hücrelerin kendini yenilemesi ve vücudunuzun enzim üretmesine yardımcı olan proteinler; derinizde meydana gelen kesiklerin iyileşmesini de sağlar. Ancak hemen her şeyde olduğu gibi proteinde de fazla alım yapmanın çok ciddi zararları olabilir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Dehidrasyon (su kaybına) yol açabilir

Bilim adamlarınca gerçekleştirilen 4 haftalık bir araştırmada 5 atlet denek olarak kullanıldı. Sırasıyla düşük, orta ve yüksek seviyede protein tüketen atletlerin vücudunda meydana gelen değişimler gözlemlendiğinde çok fazla protein tüketen atletin vücudundaki su kaybının arttığı gözlemlendi. Bilindiği üzere dehidrasyon da kaslara kramp girmesi, baş ağrısı, kas spazmı, nefes almada zorluk ve bilinç kaybının yanı sıra kişinin kendini çok yorgun hissetmesi gibi rahatsızlıkları tetikler.

Yağ depolanmasını tetikler

Çoğu insan protein tüketiminin çok faydalı olduğunu, hiçbir şekilde yağ depolanmasına yol açmayacağını düşünür. Ancak eğer çok fazla kalori alırsanız (karbonhidrat, yağ veya protein kaynaklı da olsa) vücut bu kaloriyi yağ olarak depolar. Her gün aynı miktarda kalori yakarken çok fazla protein almak da vücudunuzun fazla kalorileri yağ olarak depolaması sonucunu doğurur. Bunun sonucunda vücutta sarkmalar ve kilo alma gibi durumlar meydana gelebilir.

Böbrek taşları oluşabilir

Protein vücut içinde çözündüğü zaman ürik asit gibi asitler oluşturur ve kandaki asit seviyesini artırır. Bu durumun önüne geçmek için vücudunuz kemiklerinizdeki alkalin ve kalsiyum fosfatı kana karıştırmaya başlar. Tüm bunların neticesinde artan ürik asit ve kalsiyum, böbrek taşlarının oluşumuna yol açabilir.

Osteoporoz hastalığına sebep olabilir

Kemiklerde bulunan kalsiyum fosfatın salınımı çok fazla protein aldığınız zaman meydana gelir. Kemiklerdeki kalsiyum seviyesinin azalması da osteoporoz isimli kemik hastalığının baş göstermesine yol açabilir. Bunun sonucunda da kemikleriniz sağlıklı insanlarınkine kıyasla daha kolay eğilebilir ve sıklıkla kırılır.

Önerilen İçerik :   İçki içmenin zararları

Görebileceğiniz üzere protein süper bir beslenme kaynağı değil. Düzgün ve kararlı tüketildiği zaman çok faydalı olsa da, aşırı tüketim yukarıda listelenen hastalıkların oluşumunu tetikleyebiliyor.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın