Tip 1 Diyabet ve Tedavisi

Tip 1 Diyabet son yıllarda en fazla karşılaştığımız rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Bu rahatsızlık insülin ile ilgili bir rahatsızlıktır ve insülin hormonunun yetersiz gelmesinden kaynaklanmaktadır. Bu rahatsızlığa sahipseniz vücudunuz aldığını glikozu işleyecek miktarda insülin hormonuna sahip değil demektir. Normalde glikoz vücudunuzda anlık enerji oluşmasını sağlar. Fakat yeteri kadar insülin hormonuna sahip değilseniz glikoz vücudunuzda enerjiye dönüşemeyecektir.

Vücudunuza çok fazla glikoz alınması önemli komplikasyonlar oluşmasına sebep olabilir. Bu sorunun giderilmesi için Tip1 diyabet hastaları doktor gözetimi altında insülin kullanmaları gerekmektedir. Tip diyabeti çocuk diyabeti olarak da adlandırılan bir rahatsızlıktır. Bu şekilde adlandırılmasının sebebi ise bu hastalığa sahip olan kişilerin çocuklarının da bu hastalığa sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Tip1 Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın başlangıç belirtileri hızlı bir şekilde ortaya çıkmaktadır. İlk başlarda aşağıda yer alan belirtiler görünür.

-Sık bir şekilde idrar çıkma

-Sürekli su içme isteği

-Yatağı ıslatma gibi problemi olmayan çocuklarda geceleri yatağı ıslatmaya başlama

-Aşırı bir şekilde açlık hissi

-Yorulma ve zayıf hissetme

-Aniden yaşanan kilo kayıpları

-Sinirlilik gibi ruh hali değişiklikleri

-Kadınlarda sık sık vajinal mantar oluşması

-Bulanık görme

Yukarıda yer alan belirtileri çocuğunuzda veya kendinizde görmeye başladığınız zaman mutlaka bir hekime başvurmalısınız.

Tip 1 Diyabetin Nedenleri?

Tip1 diyabet rahatsızlığı pankreasta yer alan beta hücrelerinin kademeli bir şekilde tahrip edilmesinden oluşmaktadır. Vücut sağlıklı olan hücreleri tahdit olarak algılamaya başlar. Bu durumu tetikleyen ise çevresel faktörler ve genetik yapıdır. Virüsler ve yanlış yapılan diyetlerde rahatsızlığın oluşmasına sebep olabilir.

Tedavisi

Tip1 Diyabet tedavisinden en fazla kullanılan yöntem; insülin kullanımıdır. İnsülin kullanımı sırasında midenin öz suyu hormonu yok edeceği için insülik ağız yoluyla alınmamaktadır. Bu yöntem yerine insülin pompası, şırıngası, kalemi veya enjeksiyonu yöntemleri tercih edilmektedir.

Önerilen İçerik :   Bronzlaştırıcının Zararları

İnsülin kullanımında bilgisayarlı insülin pompaları dijital göstergelere sahiptir. Bu pompaların yaklaşık olarak cep telefonu boyutunda olduğunu söyleyebiliriz. Pomba önceden ayarlanmış olan düşük miktarda insülini vücudunuza enjekte eder. Hastanın her yemek yediğinde ise daha fazla doz uygulaması yapılır. Bu ayarların hepsi doktor tarafından hastaya belirtilir.

Tedavinin tam olarak sonuç vermesi için hastanın yaşam şeklinde değişiklik yapması gerekir. Şeker  gün içerisinde kontrol edilerek glikoz seviyesi öğrenilmelidir. Aynı zamanda bir diyetisyen kontrolünde doğru diyet yapılarak beslenmeye dikkat edilmelidir. Kan şekerini düşürecek olan egzersizlerde yapılması faydalı olacaktır.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın