Alkolün Zararları

Alkol kişinin iradesi dâhilinde hareket etmesini engelleyen, düşünme kabiliyetinin yok olmasına sebep olan ve dolayısıyla beyin sağlığına ciddi zararları olan bir maddedir. Üstelik ilk başta düşük dozlarda kullanılan alkol zamanla artık kişiye yetmemektedir. Vücut sürekli daha fazla ister. Bu da bir bağımlılık oluşturur. Alkol bağımlısı insanlar sosyal çevrelerinde birçok sıkıntıyla karşılaşırlar. Üstelik Dünya çapında 2 milyar insanın alkol tükettiğini ve bunların yaklaşık 76 milyonunun bağımlılık derecesinde olduğunu göz önünde bulundurursak gerçekten Dünya çapında ciddi bir sorundur. Üstelik toplumu da kötü etkilemektir. Sarhoş olan insanlar taşkınlık çıkartırlar, trafik kazalarına sebebiyet verirler ve aile içi şiddetin başlıca sebeplerinden birisi de alkol kaynaklıdır.

Alkol

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

İçkinin Zararları Nelerdir?

Öncelikle bağımlılık yapan her şeyden uzak durulması gerektiğini söyleyebiliriz. Ayrıca ilk defa bağımlılık teriminin de ilk kez alkol için kullanıldığını da belirtmekte fayda var. Ayrıca alkolün zararlı olduğu ve batan vücuda olan zararları tarih boyunca birçok hekim tarafından belirtilmiştir. Hatta bu hekimlerin arasında modern tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat bile bulunmaktadır. Alkol 55-60 yaş aralığında çok sık ölümle sonuçlanana sebepler doğurabiliyor. Öyle ki beyni bu kadara zarar görmüş bir kişinin intihara meyilli olmak gibi bir sorunla karşılaşması muhtemeldir.

Beyinciğe Zararları

Alkolün en çok etki ettiği organlardan birisi beyinciktir. Beyincik merkezi ise dengeden sorumlu olarak bilinir. Sarhoşların dengesinin bir türlü sağlayamamasının sebebi de budur. Aynı zamanda uzmanlar alkol ile birlikte başka besinlerin alımının da alkolün emilim oranını azalttığını belirtiyorlar. Ek olarak alkol bağımlılığı oluşurken ana etkenlerden birinin alkolün sindirilmesiyle oluşan asetaldehit olduğunu belirtiyorlar. Daha sonra alkol kanda artarsa uyanıklık azalır, dikkatsizlik artar ve bilinçli davranışlar olumsuz etkilenir.

Önerilen İçerik :   Çok fazla protein tüketmenin zararları

Hafızaya Zararları

Yüksek derecede alkol bağımlılığında B1 vitamini eksikliği ortaya çıkar. Buna bağlı olarak da gözlerde hareket bozukluğu, uyanıklık kusuru ve dengenin kaybolması ile devam eden wernicke ensefalopatisi adı verilen bir sinir sistemi bozukluğu ortaya çıkar. Bunların tedavileri için hastaneye yatırılıp alkol bağımlılığı için mutlaka tedavi görülmesi gerekmektedir. Çünkü eğer bu hastalık iyice ilerlerse bu sefer hafıza kaybı, iç görü azlığı, öğrenme yeteneğinin iyice azalması, algısal ve zihinsel tüm fonksiyonlarda azalma gibi birçok zihinsel hastalığın belirti olarak kabul edilebileceği korsakoff psikozuna yol açabilir. Ayrıca sadece bireyi değil toplumu bütünüyle tehdit eden bir sorundur. Bu yüzden alkole özendiren her şey konusunda dikkatli davranılmalıdır.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın