İçki içmenin zararları

Hem beyne, hem de vücudun diğer organlarına telafisi güç zararlar veren içkinin zararları saymakla bitmiyor. Ancak kaba hatlarıyla içki içmenin zararlarını listelemek gerekirse, aşağıdaki maddeleri sayabiliriz.

1. Oto-kontrolün kaybı: Alkol tükettiğiniz zaman sarhoş olup kendinizden geçebilirsiniz. Bu da yaptığınız hareketleri artık vücudunuzun kontrol edemeyeceği anlamına gelir. Bunun neticesinde kazalar meydana gelebilir.

2. Karaciğere zarar verir: Çok fazla alkol tüketmek vücut sistemine ve organlarına zarar verebilir. Özellikle karaciğer, mide ve beyin bundan doğrudan etkilenir. Tansiyon yüksekliği, kalp rahatsızlıkları da alkol tüketimi sonucu meydana gelebilir. Protein bakımından zengin diyetler karaciğeri yeniden gençleştirmenize yardımcı olabilir.

3. Sinir sisteminde hasara yol açar: Yavaş, ama sürekli bir şekilde sinir sistemine hasar veren alkolün içindeki kimyasal bileşenler nöronlara zarar verir.

4. Obeziteyi tetikler: Alkol tüketimi çok fazla kilo almanıza sebep olabilir. Alkol yapısı itibariyle ATP isimli enerji molekülleri ve kalori bakımından zengindir. Tüketilen diğer gıdalardan alınan karbonhidrat ve yağlar da alkole eklenince aşırı kiloya yol açabilir.

5. Bağımlılık yapar: Alkol bağımlılık yapan bir maddedir ve insanların bağımlı olma eğilimi yüksektir. Alkol bağımlılığı yaşam kalitesini düşürür, diğer insanlarla olan etkileşimi zedeler ve sosyal dokuda hasara yol açar.

6. Komayla sonuçlanabilir: Çok fazla alkol tüketimi sonucunda alkol komasına girebilisiniz. Bu da ölümle sonuçlanabilir.

7. Zehirlenmelere sebep olabilir: Akut ve kronik alkol zehirlenmeleri vücuda onarılmaz hasarlar verebilir. Aşırı alkol tüketimi sonucu meydana gelen bu durum organların zarar görmesine yol açabilir.

8. Maddi ve manevi zarara yol açar: Alkol fiyatları pahalıdır. Düzenli içiciler her ay bütçelerinden ciddi bir miktarı alkole ayırmak zorunda kalırlar. Evine daha az ilgi gösteren insanlar arasındaki bağ zayıflar, aile ilişkileri kötüye gider. Bunun sonucunda boşanma rakamları da artış gösterir.

Önerilen İçerik :   Hızlı Kilo Vermenin Zararları

Tüm bu sayılan maddelere ek olarak alkollü halde direksiyonun başına geçtiğiniz takdirde hem kendinize, hem de başkalarına zarar verme ihtimaliniz artar. Her yıl alkole bağlı trafik kazalarında ölen insan sayısının çokluğu göz önüne alınırsa, bağımlılık yapan bu sıvının ne kadar tehlikeli olduğu daha iyi idrak edilebilir.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın