İshal olduğunuzda ne yemelisiniz?

Günlük hayatta tükettiğiniz bazı yiyecekler ishal olmanıza ve sulu dışkı yapmanıza yol açabilir. Aynı zamanda bazı gıdalar da iyileşme sürecini daha fazla uzatıp bu hastalıktan daha uzun süre muzdarip olmanız sonucunu da doğurabilir. Bu yüzden ishal olduğunuzda ne yeyip ne yememeniz gerektiğini mutlaka öğrenmenizde fayda olacaktır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Endişeye mahal yok

Hayatın hemen her döneminde en az bir kez ishal olmuşsunuzdur. Sulu dışkı yapmaktan ve vücudun aşırı derecede su kaybetmesinden fazla pek bir zararı olmayan bu hastalık, yediğiniz gıdanın midenizde olumsuz etki yapması sonucu meydana gelir. Bazı çiğ gıdalar çeşitli semptomları tetikleyebildiği için mümkün mertebe pişmiş besin tüketmenizde fayda olacaktır.

İshal olunduğunda ne yemeli?

Bu sorudan önce “Ne içmeli?” sorusuna cevap vermek gerekir. Bol bol su tüketmek her zaman için ishal olduğunuzda yapacağınız ilk iş olmalı. Vücuttaki dışkı sulu bir şekilde atıldığı için çok fazla su kaybı meydana gelir. Bu da çeşitli rahatsızlıkları tetikleyebileceği için yanınızda şişe taşıyarak aklınıza her geldiğinde su içmenin çok yararını görebilirsiniz.

Sade, basit yiyecekleri tüketmek de ideal bir çözüm yoludur. Yulaf ezmesi, muz, pirinç ve elma suyu içerek ishali geçirebilmeniz mümkündür.

Yiyebileceğiniz diğer gıdalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Haşlanmış patates püresi
  • Tost
  • Tuzlu çubuk krakerler
  • Yağsız ve derisiz fırınlanmış tavuk
  • Simit

Ayrıca yapılan bilimsel araştırmalarda “iyi bakteri” olarak da bilinen probiyotiklerin ishalin süresini kısalttığı tespit edilmiş durumda. Özellikle yoğurtta probiyotik maddesinin çok fazla bulunduğunu hesaba katarsak, iyileşme aşamasını hızlandırmak için diyetinize yoğurdu da dahil edebilirsiniz.

Ne yenmemeli?

İshal olduğunuz zaman tüketmeniz gereken gıdalar kadar neleri yememeniz gerektiğini de bilmeniz gerekir.

Önerilen İçerik :   Hapşırmak İçin Ne Yapılır?

Süt, tereyağı, dondurma ve peynirden kesinlikle kaçınmalısınız. Aynı zamanda alkol ve kafein içerikli sıvı gıdalar da listenizden çıkmalı. Vücut sıvı kaybettiği için hemen dışarı atılmayan besinler tüketmeniz gerektiğinden alkol ve kafein alımını durdurmanız gerekir. Gaz yapmanıza yol açabilecek fasülye ve brokoli gibi bitkileri de geçici bir süreliğine tüketmeye ara vermenizde fayda olacaktır. Tıpkı diğer yağlı tüm yiyecekler gibi.

ETİKETLER :

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın