Enerji İçeceklerinin Zararları

Enerji içecekleri son yılların büyüyen ve kullanım kitlesi gittikçe artan içeceği. Öğrencilerin sınavlara çalışmak için enerjiye ihtiyacı olduğunda başvurdukları yöntemlerden bir tanesi de yine enerji içecekleridir. Özellikle yaklaşan vize ve final dönemlerinde öğrenciler geceleri ayakta kalıp enerji elde etmek için de bu içecekleri kullanıyorlar. Bunlar gerçekten işe yarayan yöntemler olsa da ciddi sağlık ve kalp sorunlarında sebep olabiliyor. Araştırmacılar yaptıkları araştırmada günde 2 kutudan fazla içilen enerji içeceğinin atardamarların genişlemesine sebep olduğunu bunun da kalbin durma ihtimalini oldukça arttırdığını ispatladılar. Uzmanlar gerçekten kafein ve B vitaminlerinin çok yoğun olduğu içeceklerin beyindeki dikkat sinyallerini arttırdığını, uykusuzluğun üstesinden geldiğini belirtiyor. Fakat daha sonra ekliyorlar: Bu etki geçtikten sonra daha etkili ve daha yoğun uykusuzluk bastırıyor.

Enerji İçeceklerinin Zararları

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Uyku Bozukluğuna Sebep Oluyor

Sadece kalp rahatsızlıkları değil aynı zamanda beynin belli bir zamandaki acil ihtiyaçlarını gidermek için daha fazla kana ihtiyaç duymasını sağlıyor. Bu ihtiyacı karşılamaya çalışan kalp çok yoruluyor. Diğer organlar da beyne ayak uyduramazsa vücut sürekli huzursuz oluyor. Bu geçici verim yüksekliğinin bedeli de ağır olabiliyor. Daha sonra kronik uyku bozukluklarına ve REM uykusunun iyice kısalmasına sebep oluyor.  Uzmanların önerisinde bu gibi kronik rahatsızlıklarımdan korunmak için bu tip enerji içeceklerinden uzak durulması yönünde oluyor.

Bağımlılık Yapıyor

Enerji içeceklere sadece vücut sorunlarında değil aynı zamanda beyni etkilediği için bazı psikolojik bozukluklara da sebep oluyor. Bunlardan biri de bu enerji içeceklerinin psikolojik bağımlılık yaratması ve bunun sonucu olarak da tüketilmediğinde mutsuzluk veriyor. Aynı zamanda uzmanlar enerji içecekleri bağımlılığının daha sonra huzursuzluk yoğun kaygı ve gerginliğe sebep olduğunu belirtiyor.

Obezite Sebebi

Bu ürünlerin içeriğine bakıldığında sadece çeyrek litrelik bir porsiyonda tam 25 30 gram şeker bulunuyor. Şeker demek karbonhidrat demektir. Bu gerçekten yakabileceğinizden fazla karbonhidrat almak demektir. Yüksek kalori barındıran bu içeceklerin kesinlikle hızlı ve ani kilo artışına sebep olduğunu da söyleyebiliriz. Hatta Danimarkalı araştırmacıların söylediğine göre düzenli enerji içeceği kullanımı aynı zamanda obezite ve tip2 diyabete sebep oluyor.

Önerilen İçerik :   Maltodekstrin Nedir, Zararlı Mıdır?

Ani Kalp Durmaları Yapabilir

Öncelikle şunu belirtmek gerekir. Enerji içecekleri ve sporcu içecekleri tamamen farklı şeylerdir. Bu içecekler spor yapmak için içilmez. Daha önce ABD Brooklyn de 33 yaşında bir basketbol tutkunu olan Corry Terry enerji içeceğini kafaya dikince daha enerjik olmak yerine maalesef kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın