Ramazan’dan Sonra Beslenme Nasıl Olmalı

Ramazan ayının yaz aylarına gelmesi ve oruç tutan kişilerin uzun süre su ve besinlerden uzak kalması bazı sorunlara sebep olabiliyor. Bu yüzden Ramazan’dan sonra beslenme nasıl olmalı ? sorusuyla sık sık karşılaşıyoruz. Ramazan’dan sonra normal beslenme sürecine geçişiniz en az bir hafta sürüyor. Bunu oruç tutan kişiler normal yaşama uyum sağlarken yaşadığı zorluklardan anlayacaktır.

Bir aylık oruç tuttuğumuz süre boyunca yeme düzenimizde bazı değişiklikler oluyor. Bunun en büyük sebebi ise; günün önemli saatlerini hiçbir şey yemeden içmeden geçirmemizdir. Vücudumuz  bu kadar uzun süreyi aç geçirmek için uyum sağlamaya çalışıyor. Bu uyumu sağlarken de metabolizma hızımızı düşürme yoluna gidiyor. Bu evrede mide ve bağırsaklarımızın çalışma düzeninin değiştiğini söyleyebiliriz. Ramazan aylarında oruç tutan kişilerin en sık karşılaştığı sorunlar ise; kabızlık ve yemek yedikten sonra şişkinlik hissidir. Ramazanın bitmesiyle bayram günleri başlıyor ve vücudumuz eski düzenine geri dönme evresinde biraz zorlanıyor. Aslında  bu dönemde eski yemek yeme düzeninize yavaş yavaş geçiş yapmanız gerekiyor.

Adım Adım Normal Beslenme Düzenine Geçin

Gelelim Ramazan’dan sonra beslenme nasıl olmalı? sorusunun cevabına; Ramazan’dan sonra normal beslenmeye adım adım geçmeniz tavsiye ediliyor. Genellikle vücudunuzun eski düzenini alması 1 haftalık bir süreç kapsayacaktır. Yazımızın devamında sizlere Ramazan’dan sonra bir hafta boyunca nasıl beslenmeniz gerektiği hakkında bilgi vereceğiz.

1-İlk olarak güne başlarken oda sıcaklığında bir bardak ılık su içerek güne başlayın. Ardından midenizi çok zorlamayacak hafif bir kahvaltı yapın. Kahvaltınızda domates, salatalık, az yağlı peynir ve hafif bir omlet yer alabilir. Ekmek tercihinizi tam buğday ekmeğinden yana kullanın ve bitki çayları tüketin.

2-Gün içerisinde mutlaka ara öğününüzü yapın. İlk ara öğününüzde 3-4 adet kayısı yiyebilirsiniz. Kayısı Ramazan boyunca yavaşlayan bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olacaktır.

3-Öğle yemeğinizde ağır ve yalı yemekler yemekten kaçınmalısınız. Salata, yoğurt, çorba ve etli sebze yemeklerini bu dönemde tercih edebilirsiniz.

4-Eğer canınız çok fazla tatlı yemek istiyorsa ara öğününüzde sütlaç veya dondurma gibi hafif tatlılar tüketebilirsiniz.

5-Akşam yemeklerinizi çok geç saatlere bırakmamaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda akşam yemeğinizi yerken yavaş yemeye gayret gösterin. Akşam yemeğinizde ızgara veya fırında pişirdiğiniz yiyeceklerden yiyebilirsiniz.

6-Uyumadan 2 saat önce yemek yeme işlemine son vermelisiniz. Akşam yemeğinden sonra acıktıysanız ara öğün olarak pestil çeşitleri, meyve salatı veya fındık – ceviz – badem gibi kuruyemişler tüketebilirsiniz.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın