HSG Filminden Sonra Erken Adet Olur Mu? HSG Filmi Yan Etkileri

HSG (Hysterosalpingography) olarak da adlandırılan rahim filmi, rahim boşluğunu görüntülemek için kullanılan bir tanı yöntemidir. Bu görüntüleme yönteminde; Rahim içinde bulunan tüplerde tıkanıklık, darlık, genişleme gibi problemler tespit edilir. Rahim filminde amaç; Rahmin şekli, rahim boşluğu ile ilgili kalıtsal problemlerin veya sonradan gelişen ve miyom-polip gibi kısırlığa neden olabilecek problemlerin, özellikle kürtaj sonrası sıklıkla gördüğümüz yapışıklıkların tespit edilmesidir. Günümüz tıbbının geliştirdiği son teknoloji cihazlar ile ağrısız bir şekilde bu film çekilebilmektedir.

Bu görüntüleme yöntemi aynı zamanda tüp bebek veya yumurtalık uyarımı enjeksiyonları tedavilerine başlamadan önce de yapılır. Kontrast maddeler verilerek rahim içindeki tüplerin ve rahim boşluğunun radyografik yöntemlerle incelenmesi ile gerçekleştirilir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

HSG Ne Zaman Uygulanır?

Genel olarak HSG, rahim ağzı kanalında bir tıkanıklık ve rahimde yapışıklık ya da Fallop tüplerinde bir tıkanıklıktan şüphelenildiğinde uygulanır. Daha da genişletilmek üzere, hsg’nin ana kullanım alanları aşağıdaki gibidir:

  • Gebe kalmamanın tıbbi değerlendirmesi sırasında tüplerin açık olup olmadığının belirlenmesi.
  • Rahim ağzına uygulanan bir müdahale (kürtaj gibi) sonrası adet kanaması olması durumunda rahim ağzı kanalında olası bir tıkanıklık veya olası bir yapışıklığın (Asherman sendromu) değerlendirilmesi.
  • Tekrarlayan düşüklerde rahimde doğuştan gelişimsel bir bozukluk olup olmadığının belirlenmesi
HSG Filminden Sonra Erken Adet Olur Mu? HSG Filmi Yan Etkileri
HSG Filminden Sonra Erken Adet Olur Mu? HSG Filmi Yan Etkileri

Yan Etkiler ve Riskler

HSG testleriyle ilişkili oldukça yaygın birkaç yan etki vardır: karın ağrısı ve rahatsızlık, kramp veya ağrı hissi ve vajinal lekelenme ve sulu akıntı. Lekelenme veya akıntı olduğunda, hastaları tampon yerine hijyenik ped veya ped kullanmaya teşvik ediyoruz. Ayrıca hastalarımızı, herhangi bir kramp veya rahatsızlığı azaltmak için testten sonra reçetesiz satılan ağrı kesiciler almaları konusunda doktorlarıyla konuşmaya teşvik ediyoruz.

Nadir olsa da, HSG ile ilişkili bir risk enfeksiyondur. Dış gebelik öyküsü veya hidrosalpenks gibi fallop tüplerinde teşhis edilmiş veya şüphelenilen bir sorunu olan hastalara, muhtemelen önceden alınmaları için bir antibiyotik reçete edilecektir. HSG adet görmenizi sağlamaz, bu nedenle tam bir adet kanaması yaşarsanız, ateşiniz çıkarsa veya birkaç günden fazla ağrı hissetmeye devam ederseniz, doktorunuzla konuşmalısınız.

HSG’yi Planlamak İçin Döngüm Sırasında En İyi Zaman Ne Zaman?

Test, adet döneminizin bitiminden sonra, ancak yumurtlamayı beklemeden önce, genellikle adet döngünüzün 5 ila 12. günleri arasında planlanmalıdır. Döngünüzün günlerini hesaplamak için 1. günü adetinizin başladığı gün olarak sayın.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın