Stresten Baş Döner Mi?

Stresten, fiziksel sağlığımız üzerinde çarpıcı bir etkiye sahip olabilir, her türlü semptomu tetikleyebilir ve birçok tıbbi durumu daha da kötüleştirebilir. Sıklıkla strese atfedilen bir sorun vertigodur, ancak stresli olmanın bu belirtiye neden olabileceği gerçekten doğru mu?

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Vertigo Nedir?

Vertigo terimi, her şey aslında durağan olmasına rağmen sizin veya çevrenizin döndüğü veya eğildiği hissini ifade eder. Kendinizi hasta, baş dönmesi ve dengesiz hissetmenize neden olabilir. Semptomlar sadece birkaç saniye sürebilir, ancak bir seferde günlerce sürebilir.

Vertigo, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilen bir semptomdur. Bazen kalp aritmisi veya kan basıncı sorunları gibi altta yatan bir durumla bağlantılı olabilir. Enfeksiyonlar ve Meniere hastalığı da dahil olmak üzere iç kulaktaki denge yapılarını etkileyen koşullardan da kaynaklanabilir. Bununla birlikte, vertigo için her zaman fiziksel bir neden yoktur. Bazen bunun yerine duygularımızla bağlantılı gibi görünüyor.

Duygular Vertigoyu Nasıl Tetikleyebilir?

Vertigonun fiziksel nedenleri, iç kulaktaki denge organlarına müdahale ederek veya beyne giden kan akışını etkileyerek bu semptomu tetikleyebilir, bu da sersemlik ve baş dönmesine neden olabilir. Duygusal tetikleyiciler biraz farklı bir şekilde vertigoya neden olabilir.

Stresli, endişe verici veya korkutucu durumlar tarafından tetiklenen kaçma veya savaşma tepkisini duymuş olabilirsiniz. Bunun nedeni, bu tür durumlara tepki olarak adrenalin seviyemizin yükselmesidir. Adrenalin, vücudumuzu kaçmaya veya gerektiğinde savaşmaya hazırlayan otonom sinir sistemini harekete geçirir. Kalp atışlarımızı ve nefes almamızı hızlandırır, gözlerimizi genişletir ve bizi daha uyanık yapar. Ayrıca dengesizlik, vertigo ve baş dönmesi gibi hoş olmayan yan etkilere neden olabilmektedir.

Kendinizi endişeli, stresli ya da depresif hissediyorsanız bu etkileri yaşayabilirsiniz. Bu duygular, iç kulak sorunları gibi altta yatan bir sorunun semptomlarını tetikleyebilir, ancak kendi başlarına da vertigoya neden olabilir.

Stresten Baş Döner Mi
Stresten Baş Döner Mi

Ne Yapabilirsiniz?

Vertigoyu sık sık yaşıyorsanız, çok şiddetliyse veya geçmiyorsa bir KBB uzmanına görünmelisiniz. Doktor altta yatan nedenleri kontrol edecek ve gerekirse tedavi önerecektir. Ayrıca stresinizi azaltmak ve yönetmek için adımlar atabilirsiniz. Bu, vertigonun tamamen stres kaynaklı olup olmadığına veya stres tarafından tetiklenen altta yatan bir durum olup olmadığına yardımcı olacaktır.

  • Mümkünse stres kaynaklarını ortadan kaldırmaya çalışın, örneğin dinlenmek için daha fazla zaman ayırarak veya ailenizden evde daha fazla yardım etmelerini isteyerek.
  • Yorgunluk zihinsel ve duygusal sağlığınıza büyük zarar verebileceğinden, yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
  • İyi beslenin ve düzenli egzersiz yapın, çünkü iyi sağlık ruh halinizi ve fiziksel sağlığınızı iyileştirebilir
  • Bunun hakkında konuşarak, sıcak bir banyonun keyfini çıkararak, eğlenceli bulduğunuz bir aktiviteyi yaparak veya farkındalık veya meditasyon gibi rahatlama tekniklerini kullanarak stresi azaltın.
  • Kendinizi çok stresli, endişeli veya depresif hissediyorsanız doktorunuza görünün.
Önerilen İçerik :   Aspirin Adet Söktürür Mü?

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın