Astım Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Astım, özellikle çocuklar ve gençleri etkileyen yaygın bir sorundur. Astım oranları son birkaç on yıldır istikrarlı bir şekilde artmaktadır – 10 yıldan daha kısa bir süre önce astım semptomlarıyla uğraşan yaklaşık 14 kişiden biri ile karşılaştırıldığında, bugün her 12 kişiden biri astım hastasıdır.

Astım belirtileri arasında öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığı yer alır ve bunlar genellikle gıda alerjileri, tahriş edici maddelere maruz kalma ve mevsimsel alerjiler veya bazen yoğun egzersiz nöbetleri gibi şeylerle tetiklenir. Ne tür şeyler bir kişiyi astım geliştirmeye daha yatkın hale getirir? Kötü beslenme, aşırı kilolu veya obez olma, düşük bağışıklık fonksiyonuna sahip olma, dışarıda çok az zaman geçirme ve ailede astım öyküsü olması gibi birçok katkıda bulunan faktör vardır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Astım Belirtileri

Astım semptomları şiddet ve sıklık açısından çok çeşitlilik gösterir; bazı kişiler zamanın çoğunda semptomsuz kalırken bazılarında semptomlar veya ataklar çok daha sık görülür. Astım ataklarının sadece ara sıra görülmesi ve görüldüğünde de çok kısa sürmesi mümkündür. Bazı insanlara astım teşhisi konulmamasının ve semptomlarının geçici ve dolayısıyla normal olduğunun varsayılmasının bir nedeni de budur. Astımı olan diğer insanlar çoğu zaman öksürüp hırıldayabilir ve bağışıklık sistemlerini zorlayan şeylere tepki olarak şiddetli ataklar geçirebilirler. Astımın en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Bazen nem açığa çıkaran ve tıkırtı sesleri çıkaran hapşırma ve öksürme
  • Nefes almaya çalışırken göğsünüzden çıkan sesler de dahil olmak üzere hırıltılı solunum
  • Konuşmaya veya nefes almaya çalışırken havasız kalmak
  • Göğüste baskı ve sıkışma
  • Mavi veya mor renkli ayak ve el parmakları veya cilt değişiklikleri de dahil olmak üzere zayıf dolaşım ve oksijen belirtileri
  • Baş dönmesi, sersemlik ve halsizlik hissi
  • Koordinasyon ve denge eksikliği, ayrıca ataklar sırasında normal görme güçlüğü
  • Bazen atak sırasında nefes darlığınız nedeniyle panik veya endişe hissedebilirsiniz
  • Sulu ve kırmızı gözler, boğaz kaşıntısı veya burun akıntısı gibi alerjilerin neden olduğu semptomlara benzer semptomlar. Bazı insanlar boğazlarının veya burunlarının içine bakıp kızarıklık ve şişlik görebilirler.
  • Boyunda şişmiş bezler ve kabarık lenf düğümleri. Bazen astımlı kişiler iltihaplı solunum yolları nedeniyle boğuluyormuş gibi hissederler.
  • Ağız kuruluğu, özellikle burundan nefes alırken nefes darlığı nedeniyle daha sık ağızdan nefes almaya başlarsanız
  • Egzersiz yapmakta veya nefes alıp vermenin artmasına neden olan herhangi bir şey yapmakta zorlanmak
Astım Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Astım Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Astım Semptomları için Doğal Tedaviler

Tahriş Edici Maddelere ve İç Mekan Alerjilerine Maruz Kalmayı Azaltın

Daha fazla dışarı çıkmak ve yüksek miktarda toz akarı, kimyasal duman ve diğer toksinlerin bulunduğu yerlerde daha az zaman geçirmek astım semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Dışarıda olmanın kişiyi mevsimsel alerjilere maruz bıraktığını düşünseniz de, zamanla dayanıklılık kazandırır ve faydalı olabilir. Evinizi düzenli olarak doğal ürünlerle temizlemek, süpürmek, uçucu yağlar yaymak ve nemlendirici kullanmak da yardımcı olabilir.

Diyetinizi İyileştirin ve Alerjen Yiyecekleri Çıkarın

Astımı olan kişilerin çoğunda bir tür alerji vardır; bu alerjiler arasında gıda alerjileri veya sızdıran bağırsak sendromu gibi bağırsak sağlığının bozulmasına neden olan intoleranslar da yer alabilir. Glüten, geleneksel süt ürünleri ve koruyucu ve kimyasal maddeler içeren paketli gıdalar gibi alerjen ve enflamatuar gıdaları diyetinizden çıkarmak astım semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Sigarayı Bırakın ve Çevre Kirliliğine Maruz Kalmayı Azaltın

Sigara içmek veya tütün ürünleri kullanmak astım semptomlarını çok daha kötü hale getirebilir, ayrıca yaygın olarak başka birçok akciğer ve sağlık sorununa neden olurlar. Yanan dumanlar, solunan gazlar ve inşaat molozlarıyla temastan da kaçınılmalıdır.

Sağlıklı Kilonuzu Koruyun ve Egzersiz Yapın

Obezite, astım ve uyku apnesi de dahil olmak üzere diğer solunum problemleri için daha yüksek riskle bağlantılıdır. Egzersiz bazen zaten astımı olan kişilerde semptomlara neden olabilse de, aktif kalmak genellikle bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmek, obeziteyi önlemek ve iltihaplanmayı azaltmak için çok faydalıdır.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın