BOYUN ENFEKSİYONLARI

Boyun enfeksiyonları klinikte enfeksiyöz lenfadenopati ya da derin boyun enfeksiyonları şeklinde görülmektedir. Boyun lenf nodlarına ve boyun fasyalari tarafından oluşturulan derin boyun alanlarına, üst solunum yolu mukozalarından lenfatikler gelmektedir. Bu mukozal bölgelerdeki enfeksiyonlar lenf nodlarında ya da derin boyun alanlarında lenfadenit, selülit veya apse formasyonu ile sonlanabilmektedir. Antibiyotiklerin keşfinden önceki dönemde boyun enfeksiyonunun en sık görüldüğü mukozal bölüm tonsillofarengeal bölge iken sonraki yıllarda, dental nedenler etiyolojide önemli bir yer almaya başlamıştır.

Ancak diş bakımına ve oral hijyene gösterilen özen sonucunda dental kaynaklı enfeksiyonları oranı da azalmaya başlamıştır. Günümüzde özellikle çocuklarda boyun enfeksiyonlarının başlıca nedeni üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Sırasıyla datonsil, nazal kavite, paranazal sinüsler, farenks, tükürük bezleri ve kulak kaynaklı nedenler bu enfeksiyonlara neden olur. Diş kaynaklı enfeksiyonlar, penetran yaralanmalar, yabancı cisimler, iyatrojeni nedenler (endoskopi, diş çekimi gibi) çocuklarda son sıralarda yer alır. Erişkinlerde kötü dental hijyen, intravenöz ilaç kullanımı derin boyun enfeksiyonu nedenleri arasında ön plandadır. Doğumsal boyun kitlelerinin enfekte olması ve tiroiditler de boyun enfeksiyonlarına yol açan nedenler olarak akılda tutulmalıdır. Bu bölümde, yukarıda da belirtildiği gibi boyun enfeksiyonları enfeksiyöz lenfadenopati ve derin boyun enfeksiyonu olmak üzere iki grupta incelenecektir.  Sağlıklı bir Teşhis için Uzman Bir Kulak Burun Boğaz Uzmanı ile Görüşülmelidir.

LENF NODU ANATOMİSİ

Lenf nodları pembe-gri renkte böbrek şeklinde, kapsüllü lenforetiküler dokulardır. Lenfatik damarların seyri boyunca belirli lokalizasyonlara yerleşmişlerdir. Anatomik olarak dışta korteks ve içte medülladan oluşmuştur (Şekil 1). Korteksin ana hücresel elemanları B-lenfositlerdir. Burada primer ve sekonder lenf foliküleri bulunur. Primer folikül- ler inaktif, bir başka deyişle de istirahat halindeki lenfositlerden oluşmaktadır. Sekonder foliküller, antijenik uyarı sonucu oluşan, ortası soluk ve çeşit- li diferansiyasyon aşamalarında bulunan lenfositler topluluğudur. Bu hücreler arasında fagositik histi- ositler de bulunur. Foliküldeki germinal merkez- den interfoliküler bölgeye gelen hücreler B immü- noblastlara dönüşür; B immünoblastlar da plazma hücrelerini oluşturur. Korteks ve medülla arasında parakortikal alan bulunur ve burasının ana hücrele- ri T-lenfositlerdir. B hücrelerinde olduğu gibi istirahat halindeki T hücreleri, T immünoblastlara ve ak- tive olmuş T hücrelerine dönüşür. Medülla, B ve T hücrelerinin, plazma hücrelerinin ve makrofajların bulunduğu yay şeklindeki kordonlardır ve hilusta birleşir.” Lenf nodunun çevresindeki kapsülden nodülün içine afferent lenf damarları girer. Lenf nodu içinde filtre edilen lenf Sivisi, hilustan efferent damarla nodu terk ederek diğer bir lenf noduna gider. Herhangi bir uyarıyla, primer olarak germinal folikülde ve interfo- liküler alandaki proliferasyon sonucu lenf nodunda büyüme ortaya çıkar.

Önerilen İçerik :   Cinsel İsteksizlik İçin Şap Nasıl Kullanılır?

BOYUN LENFATİKLERİ VE DRENAJ PATERNLERİ

Baş boyun bölgesindeki lenf nodları şu şekilde gruplandırılabilir:

  1. Baş bölgesinin lenf nodları
  2. Oksipital: Oksipital bölgede m. trapezius’ un kenarına yakın olarak yerleşmiş 1-3 lenf no-
  3. Posterior auriküler (Postauriküler): M. ster- nokleidomastoideus yapışma yerindeki lenf nodları.
  4. Anterior auriküler (Preauriküler): Tragusun önünde, ancak parotis bezinden ayrı lenf nodları.
  5. Parotis: Yüzeysel ve derin olmak üzere iki gruptur. Yüzeysel olanlar bezin içinde yerleşmişken, derindekiler farenks duvarının lateralindedir.
  6. Fasiyal: Fasiyal arterin etrafındaki lenf nodlarıdır.
  7. Derin fasiyal.
  8. Lingual.
  9. Boynun lenf nodları
  10. Yüzeysel Servikal: V. jugularis eksterna boyunca m. sternokleidomastoideus lateralinde yerleşmiş lenf nodlarıdır.
  11. Anterior Servikal: Larenks ve trakea önünde bulunur. Larenksin alt kısmından, tiroid istmusundan ve üst trakeadan lenfatik damarlar alır.
  12. Submental: Submental üçgendeki lenf nodla- r1.
  13. Submaksiller: Submandibüler bez etrafındaki lenf nodları.
  14. Derin Servikal.
  15. Retrofarengeal: Paranazal sinüsler, burnun posterior bölümü, nazofarenks, orofarenks, hipofa- renks, yumuşak damak, tuba ağzından lenfatikleri alır. İki gruptur: Medial grup, orta hatta C2 seviyesinde bulunan 1-2 lenf nodudur. Lateral grup, karotisin medialinde C1-3 seviyesinde yer alan 1-3 lenf nodudur. En üstteki nodun adı “Rouvier Nodu” dur.

Baş Boyun Cerrahi ile detaylı bir şikayet analizi yaparak sorun tespiti yaptırabilirsiniz. Hızlı tedavi sürecinin ilk adımı doğru tehşistir.

  1. Jugüler: V. jugularis interna boyunca bulunan 10-20 lenf nodundan oluşur.

3.Spinal Aksesuar: XI. kafa çifti boyunca yerleşmiş yaklaşık 20 lenf nodundan oluşur.

  1. Transvers Servikal: Klavikula üstünde transvers servikal arter boyunca sıralanan ve sayısı 4-12

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın