Çocuklar Neden Oyun Oynama İhtiyacı Duyar?

Çocukların hayatı oynayarak öğrendiklerini biliyoruz. Peki, neden oyun oynamaya ihtiyaç duyarlar? Çocuğunuzu tanımanın ilk ve en önemli adımını keşfedin!

Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için bir liste yapacak olsanız neleri eklerdiniz? Sağlıklı besinler, eğitim ve mutlu aile ortamı gibi ihtiyaçların sıralandığı uzun bir liste yapardınız değil mi?

Buna benzer listeleri oluştururken en önemli ihtiyacı atlıyor olabilirsiniz: Oyunlar!

Harvard Üniversitesi’nin Çocuk Gelişim Merkezi’ne göre; çocukların oyunlara ilişkin aktiviteleri onlara gerçekten hayatı öğretiyor. Yapılan birçok araştırmada açıkça görülüyor ki, çocuklar oyunlar sayesinde karmaşık kavramları öğreniyor, çeşitli beceriler kazanıyor ve yeteneklerini geliştiriyor.

Oyunlar hafızanın gelişimiyle de doğrudan bağlantılı çalışıyor. Görsel, sözel, işitsel, mantık ve dikkat gibi birçok önemli yetenek oyunlar aracılığıyla kazanılabiliyor. Bu yetenekler, çocukların okula uyum sağlamasına yardımcı oluyor, sosyal iletişim yeteneğinin geliştiriyor.

Çocukların neden oyun oynamaya ihtiyaç duyduğuna dair daha detaylı yanıtlara mı ihtiyacınız var? Tamam, o halde bir de bunlara göz atın:

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

01. Nörolojik Gelişim

Oyunların sağlıklı bir beyin gelişimi için de önemli olduğunu biliyor muydunuz?

Oyunlar, çocukların nörolojik gelişimi için de önemlidir. Çocuklar, kullanılmadığında yok olacak veya zayıflayacak birçok nöronal bağlantıyı ancak oyunlar sayesinde güçlendirebilirler.

02. Bilişsel Yeteneklerini Geliştiriyor

Amerikan Pediatri Akademisi tarafından hazırlanan klinik raporda: “Oyunlar; çocuğun bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimine katkıda bulunduğundan gelişim için gereklidir.” İfadesi yer alıyor.

Çocukların sosyal beceri gelişimini desteklemek için oyunlar gerekliliktir. Çocuklar diğer çocuklarla birlik olmayı, sırayla ve çok daha fazlasını öğrenmeyi öğrenirler. Oyun, çocukların gelişimlerini kazanmasına yardımcı olur. Yaşamları ve etraflarında olan şeyler hakkındaki duygularıyla ilgili bilinçli ve bilinçsiz deneyimlerini ifade etmelerine olanak tanır.

ÖNEMLİ: Çocuğunuzun hafıza, dikkat, mantık, görsel ve sözel alanlarındaki yeteneklerini oyun oynayarak geliştirmesini sağlayabilirsiniz. 3 milyon aile tarafından kullanılan ve pedagojik ürün niteliği taşıyan MentalUP, çocuklar tarafından ek bir sorumluluk olarak algılanmıyor. Çocuklar, MentalUP’ın eğlenceli egzersizleriyle keyifli vakit geçirirken bilişsel yeteneklerini de geliştiriyor.

Önerilen İçerik :   Tahta kurusu Isırığına Ne İyi Gelir ?

MentalUP’ın Eğlenceli Egzersizlerini Hemen Deneyin!

03. Oyunlar Çocuk için Yasal Haktır

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyonu, çocukların oyun oynamasını bir hak kabul etmektedir.

Sağlıklı gelişim için önemli bir gereklilik olan oyunlar, insan doğasının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu özelliğiyle oyunlar, en önemli insani haklardan biri olarak tanınmaktadır.

04. Oyunlar da Derstir!

Haklısınız; okullarda oyunlara ayrılan zaman azaltılıyor. Birçok okul; oyunlara ve yaratıcı sanatlara ayrılan zaman miktarını azaltırken okuma ve matematik temelli çalışmaları arttırıyor. Aileler de bundan hareketle; oyunlardansa matematik gibi uğraşların çocuklara daha faydalı olabileceğini düşünüyor. Peki, gerçekten öyle mi?

Oyunlar, çocukların okula uyum sağlamasına yardımcı oluyor ve öğrenmeye hazır hale gelmelerini sağlıyor. Çocukların ne yapmaları gerektiği söylenmeden oynamalarına izin verildiğinde; daha fazla odaklanmaya, ilgi göstermeye ve akademik becerilerini geliştirmeye yöneliyor.

05. Sağlıklı İlişkiler

Oyunlar çocuklar için olduğu kadar ebeveynler için de önemlidir. Ebeveynleriyle birlikte oyun teması altında vakit geçiren çocuklar ebeveynleriyle sağlıklı ilişkiler geliştirebilir.

Oyunlar çocuklarla etkileşim kurmasına izin verilecek şekilde oynandığında, ebeveyn-çocuk ilişkileri ve aile bağları da zamanla gelişiyor.

06. Çocuklar Hayatı Oynayarak Öğrenirler

Çocuklar; oyunlar aracılığıyla paylaşmayı, anlaşmazlıkları çözmeyi, kararlar almayı, iddialı olmayı ve gruplar halinde çalışmayı öğrenir.

Bazı çocuklar bu becerilere sahip olmasına rağmen birçok çocuk diğer çocuklarla oynayarak harika sosyal beceriler geliştirebilir. Tek başına oynamak bile bir çocuğun özgüven, atılganlık ve karar verme konusunda gelişmesine yardımcı olabilir.

07. Oyunlar, Çocukları Duygularla Tanıştırır

Oyun, çocukların duyguları tanımlamasını, ifade etmesini ve öğrenmesini sağlar.

Yetişkin bireylere kıyasla, çocuklar kendilerinin ve başkalarının duygularının karşı daha hassastırlar. Duygularını nasıl ifade edeceklerini ise oynayarak öğrenirler.

08. Hayatı Anlamlandırmak

Çocuklar, oyunlar aracılığıyla yaşam deneyimlerini anlamlandırabilir.

Önerilen İçerik :   Memleketten Doğal Ürünlerinizi OpenCart İle Satabilirsiniz

Çocuklar hayatı yetişkinler gibi görmezler. Bu nedenle, belirli yaşam deneyimlerini daha iyi anlamak için oyunları kullanırlar.

09. Oyunlar Size Görünmeyeni Anlatabilir

Ebeveynler, oyunlar ve oyun araçlarını kullanarak; nasıl vakit geçirdiğini gözlemleyerek çeşitli zorluklar yaşayan çocuklara yardımcı olabilirler.

Bu zorluklar arasında; duygusal sorunlar, yaygın gelişimsel bozukluklar, konuşma sorunları, zeka geriliği, risk altındaki durumlar, ruh sağlığı tanıları, kronik hastalıklar veya sosyal zorluklar, hiperaktivite, sakatlıklar, öğrenme güçlükleri, şiddete maruz kalma, uyum zorlukları, sağırlık ve işitme zorluğu olabilir.

Bir ebeveyn, çocuklarına belirli oyun araçlarını sunarak, daha birçok veriyi toplayabilir.

10. Daha Sıkı Aile Bağları

Ebeveynler, seçtikleri oyuncaklarla çocuklarının nasıl oynayacağını öğreterek çocuklarıyla ilişkilerini önemli ölçüde geliştirebilirler.

Ebeveynler sadece çocuklarıyla birlikte olduğunda ve çocuklarına gerçekten odaklandıklarında (acele etmeden veya oyunu aşırı yönetmeye çalışmadan), çocuklarıyla olan ilişkileri büyük ölçüde gelişebilir. Üstelik, oynama süresinin saatlerce sürmesine bile gerek yoktur.

Peki, Çocuğunuz Hangi Oyunları Oynamalı?

Çocuklar yalnızca eğlendirmeyi hedefleyen oyunlar yerine onlara faydası dokunabilecek oyunlara zaman ayırmalıdır. Birçok yetenek çocukluk çağında daha kolay kazanılabildiği ve geliştirilebildiğinden, bu avantajdan bilinçli şekilde faydalanılmalıdır.

Özellikle çocuk gelişimine katkısı olduğu düşünülen akıl oyunları başta olmak üzere gelişimi destekleyecek; planlama ve problem çözmeye ilişkin olarak tüm oyunlar bir çocuğun sağlıklı gelişimini sürdürebilmesi için denemesi gereken oyunlardandır.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın