ELEKTRONİK ATIKLARIN KORKUTAN YÜZÜ: 3000 ŞEHİR HATLARI VAPURU

Dünya genelinde her yıl ortalama 50 milyon ton elektronik atık meydana çıkmakta ve yakın gelecekte bu rakamın çok daha fazla olması beklenmektedir. İnsanlık olarak dünyaya verdiğimiz zararları düşününce elektronik atık konusunu biraz daha araştırmakta ve incelemekte fayda var. Örneğin çekmecelerimizde bulunan eski telefonların, eski şarj kablolarının ya da evde artık kullanılmayan o eski televizyonların ne kadar zararlı olduğunu biliyor musunuz? Ya da ürettiğimiz elektronik atıkların 3000 şehir hatları vapuru kadar ettiğini? Öncelikle birçoğumuzun yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı elektronik atık konusunu inceleyelim.

Elektronik Atık Nedir?

Elektronik cihazların sahip olduğu kullanım ömrünün tamamlanması, ya da en yalın haliyle çöpe dönüşmesi durumuna elektronik atık, kısaca da e-atık adı verilmektedir. Elektronik atıklar masum gibi gözükse de birçok zararı da beraberinde getirmektedir. Örneğin evinizin bir köşesinde sakladığınız ve artık kullanılmayan televizyonunuz ya da eski telefonunuz, ütünüz çoğunluğu zehirli kabul edilen Kobalt, Baryum, Cıva gibi bin üzeri zararlı madde içermektedir. Bu atıklar düzgün bir şekilde yok edilmediğinde de bu maddeler insan-çevre sağlığına ciddi anlamda zararlar vermektedir.

Tehlikeyi Görmek Gerek

Elektronik atıklar bakanlıkça toplanarak ham madde haline dönüştürülmeli ve olası etkiler minimuma indirgenmelidir. Söz konusu bu atıkların hem büyük hacimli olmaları hem de içerdikleri zararlı maddeler düşünüldüğünde uzun vadede çevre ve insan sağlığı açısından olumsuz etki yaratması kaçınılmazdır.

Dünyadaki atıkların %1’ini elektronik atıkların oluşturduğunu ancak bu yüzde birlik rakama rağmen topraktaki tehlikeli madde kirliliğinin %7o’ine elektronik atıkların sebep olduğunu düşündüğümüzde olası tehlikeyi görmemiz gerekmektedir.

3000 Şehir Hatları Vapuru

Evlerde en çok bulunan elektronik atıkların cep telefonu, tablet, yazıcı ve fotoğraf makinesi olduğuna işaret eden çalışmalar mevcuttur. Artık kullanılmayan bu cihazların evlerde istiflenmesi ve geri dönüşüme gönderilmemesi ise insan-çevre sağlığına ileri vadede zarar verebilir. Mevcut elektronik atıklar ülke nüfusuna oranladığında evlerde yaklaşık olarak 46 bin ton AEEE sınıfı elektronik atık bulunduğu tahmin edilmektedir.  TÜBİSAD Çevre ve Geri Dönüşüm Uzmanları ise söz konusu AEEE atıklarının toplam ağırlığının 2016 yılı itibarıyla üç bin şehir hatları vapuru ağırlığına eşit olduğunu hesaplamış ve kamuoyuna duyurmuştur.

Önerilen İçerik :   Hangi Pekmez Neye İyi Gelir

Elektronik atıklarınızı bağışlayıp katma değer oluşturmak için ziyaret edebilirsiniz: https://www.koyokullarinabilgisayar.com/

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın