Kalp Krizi Sırasında Ne Yapılması Gerekir?

Kalp hastalıkları bazı hastaların kalp krizi geçirmesine sebep olabilir. Bazı kişiler kalp krizi geçirdikleri sırada fark etmeyebilir ve ne yapacağını bilmiyor.

Kalp krizi çoğunlukla kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak oluşur. Kriz geçirdiğinizi anlamanızın en kolay yolu ile bir anda başlayan şiddetli kalp ağrısıdır. Kalp krizi sırasında sadece kalpte ağrı oluşmaz. Aynı zamanda sırt, sol kol ve mide kısmında da ağrılar oluşur. Mide bulantısı, terleme ve nefes almada problem de kalp krizi sırasında karşımıza çıkan problemler arasındadır. Kalp krizinin bu tarz belirtileri olabileceği gibi hiçbir belirtisi olmadan da ortaya çıkabilir. Bu tarz kalp krizi daha risklidir ve ölümcül olma ihtimali yüksektir.

Kalp krizinde kaslar ihtiyaç duydukları oksijeni yeterli miktarda alamaz. Bu yüzden de kalp görevini tam olarak yetine getiremez. Kriz geçirilen süre ne kadar uzarsa kalp kaslarında onarılmayacak fonksiyon kayıpları oluşabilir. Kriz geçiren kişinin krizi geçirdiği sırada ölmesinin en büyük nedeni kalp ritminde bozulma olmasıdır. Kalpta yaşanan bu ritim bozukluğu problemi kan dolaşımı problemlerine sebep olur. Bu yüzden aşırı yorgunluk ve halsizlikte oluşur. Bu durum düzelmediği takdirde hastanın şuuru tamamen kapanabilir.

Kalp Krizi Geçirirken Yapmanız Gerekenler

Kriz geçirdiğinizi düşünüyorsanız size aşağıda vereceğimiz adımları uygulayarak kendi hayatınızı kurtarabilirsiniz. Kalp krizi sırasında yapmanız gerekenler şu şekildedir:

-Kriz geçiriyorsanız ilk olarak 112 Acil Servisi aramalısınız.

-Eğer evde veya iş yerindeyseniz kapısını açık bırakmalısınız. Bu şekilde size yardım etmek isteyen kişiler olursa evinize veya işyerinize girerek size yardımcı olabilirler.

-Kalp krizi geçirdiğiniz sırada veya yanınızda birisi geçiriyorsa 1 bardak su ve aspirin içmelisiniz. Bunun dışında bir şey yiyip içmeyin.

-Burun deliklerinizi kapatarak çok güçlü bir şekilde öksürmeye çalışın. Bu sayede kan akışınız geçici bir süreliğine hızlanacaktır. Aynı zamanda kalp atışlarınız normal seviyeye gelmeye başlayacaktır.

Önerilen İçerik :   Kehribar Kolye Faydaları Nelerdir?

-Bulunduğunuz yer oksijen bakımından yetersizse camları ve kapıları açarak içeriye oksijen girmesini sağlamalısınız.

-Yardım çağırdıktan sonra bu yardım gelene kadar bir yerde oturun veya yatın. Ayakta beklememeye çalışın. Kriz geçirdiğiniz sırada denge kaybı yaşayarak düşebilirsiniz. Bu başka problemler oluşmasına da sebep olabilir.

-İster soğuk ister sıcak su olsun duş almayın. Özellikle kriz sırasında vücudunuzun soğuk suyla temas halinde olmaması çok önemlidir. Soğuk suyla temas tehlikeli durumlar ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bunun sebebi ise; soğuk suyun damarları büzme özelliği vardır. Bu kalbin daha kötü olmasına sebep olabilir.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın