Uzmanından Sağlığa Faydalı Bal Çeşitleri Önerileri

Bal, her zaman sofralarımızın vazgeçilmezi olmuştur. Bu durum ülkemizde pek çok bal çeşidinin olması ve arıcılığın oldukça gelişmesi nedeniyle önem kazanmıştır. Ayrıca bal çeşitlerinin birbirininden farklı besin değerlerini ve faydalarını anlatmakla bitiremediğimiz de bir gerçektir. Bu nedenle içeriğimizde uzmanından özellikle kullanılması gereken doğal bal çeşitleri hakkında öneriler bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

Öncelikle ballar, üretildikleri bölgenin tüm koşullarını yansıtırlar. En basit tabiriyle arılar çiçeklerden topladıkları polenlerle bal yapar ve bunu biz çiçek balı olarak tüketiriz. Buradaki çiçekler ve bitkiler bölgelere ve tarza göre değişkenlik gösterirler. Artvin yöresinde bulunan akasya ağacının çiçeklerinden ortaya farklı bir organik bal çıktığı gibi, Ayder yaylasında bulunan eşsiz çiçeklerle de Anzer balı gibi bir çiçek balı ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda genel olarak tüketilen doğal balların bazı faydaları ortak olsa da aslında besin değerleri ve faydaları içerisindeki çiçek özlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Özellikle içerisinde 500’e yakın çiçeğin olduğu söylenen Anzer balının besleyiciliği ve faydaları oldukça fazladır.

Eğer doğal bir ateş düşürücüye ihtiyacınız varsa Ayçiçek balı önerilmektedir. Boğanızın rahatsızlığına iyi gelebilen Çam balı, tüm kış hastalıklarına karşı ise Karakovan balının faydaları saymakla bitmez. Bal çeşitlerinin bir diğeri olan Kekik balı, tadı ve kokusunun oldukça hoş olmasının yanı sıra enzim içeriği de çok güçlü olan bir organik baldır. Ayrıca oldukça yüksek değerde vitamin ve minerale sahip olmasıyla bilinen Karabuğday balı 2013 yılında dünya çapında en iyi bal olarak nitelendirilmiştir. Bir diğer önemli bal çeşidimiz olan Kestane balı, sağladığı bir çok faydaya rağmen tadının ağır olmasıyla ilaç niyetine az şekilde tüketilmesi ile ünlüdür.

Neden Yayla Balı Tercih Edilmelidir?

Çiçek balı özellikle içerisinde çokca farklı çiçek türü barındırdığı için dengeli bir tada sahiptir. Bu sayede en çok tüketilen bal olarak süregelmiştir. Fakat çiçek ve diğer katkısız balların tavsiye edilmesi gereken hali yayla balı olarak üretilmesidir. Yayla balı, yüksek yaylalara kurulan arı kovanlarından çıkan bala denmektedir. Buradaki bitki örtüsü ve yükseklik başta olmak üzere bir çok nedenden dolayı çıkan balın kokusu, aroması ve tadının yoğunluğu eşşiz bir boyutta olmaktadır.

Yayla balının tercih edilmesinin bir diğer nedeni de balın kalitesini ortaya koyan prolin değerinin ortalamanın üstünde yer almasıdır. Ayrıca bu katkısız balların içerisinde yüksekliğe göre değişen binlerce farklı çiçek ve bitkinin özü olduğu unutulmamalıdır. Özellikle yaz ayları yaylalara konulan arı kovanları ile birlikte arılar, geven, kuşburnu, dağ nanesi, karahindiba ve yonca gibi bir çok yabani dağ çiçeğine erişip polen toplama imkanına sahip olabilir. Bal fiyatlarına gelirsek bu özel bal çeşidi için makul bir ücret talep edilebilmektedir. Lissiya Farm yayla balı ile en iyi kaliteyi en uygun fiyata yakalayıp sevgiyle tüketmeniz mümkündür.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın