Doğal D Vitamini Kaynakları

Birçok vitamin türü bulunmaktadır. Bunlardan biri de D vitamindir. Fosforca ve kalsiyumca zengin bir vitamindir. Dışarıdan hazır olarak alınabildiği gibi güneş ışığı yardımı ile de alınabilir. Kemik gelişiminde önemli rol oynar. Büyümede ve kemik onarımında etkilidir. Cilt rahatsızlıklarının en büyük düşmanıdır. Sinir ve sindirim sisteminin gelişmesini sağlar. Kanser türlerinin yok edilmesinde görevlidir. Enfeksiyon hastalıklarının önüne geçer. Yaşlandıkça kemiklerdeki gücü dengeler.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp krizi riskini azaltır. Çocuklarda daha çok görülen Raşitizm hastalığını önler. Romatizmaların iyileşmesinde etkilidir.  Zayıf kasları güçlendirir. Kan basıncını azaltır. D vitamininin bu kadar faydası varken eksikliğinde neler olabileceği ise şöyledir; kemik erimesinde, güçsüzleşmede, solunum hastalılarında, sinir ve sindirim rahatsızlıklarının ortaya çıkmasında, cilt hastalıklarının ortaya çıkmasında örneğin sedef hastalığının ortaya çıkmasında etkilidir.

Doğal D VitaminiPeki bu eksiklikler kimlerde görülür? D vitamini az alan veya D vitaminin olduğu besinleri az tüketen insanlarda görülür.  Fazlalığında kilo almaya neden olurken eksikliğinde zayıflamaya neden olur. Cilt renk tonu koyu olan insanlarda, yaşlı insanlarda, hamile bayanlarda, vejetaryen olan insanlarda, alkol kullanan kişilerde ve böbrek hastalarında görülür. Fazlalığında ise kusma, kalp krizi, zihin bulanıklığı, kabızlık, hızlı kilo verme görülür. D vitamininin faydaları ve zararları bu şekilde iken hangi besinleri tüketmeliyiz yada tüketmemeliyiz  ?  İşte cevabı; D vitamini en çok güneş ışığında bulunur. Doğru zamanlarda güneşin zararlı olmadığı saatlerde yürüyüşe çıkabilirsiniz. Bu yürüyüşlerin süresi 10-15 dakika aralığında olmalıdır. Ne kadar çok güneşte kalırsanız cilt tonunuzda o kadar değişir. Cildiniz bir yandan beslenirken diğer yandan kötü etkilenebilir. Bunun için koruyucularda kullanmalısınız. Yapılan araştırmalar göre D vitaminin az olduğu insanlar genellikle bulutlu ve yağışlı yerlerde yaşamaktadırlar.

Günümüzde sanayileşmenin de artmasıyla çok fazla doğal olarak D vitaminini alamıyoruz alamadığımız içinde besinlere takviye yapılıyor. Kahvaltılık gevreklere, sütlere, ve yağlara. İçinde D vitaminin olduğu besinler balıklar ve süt ürünleridir. Ayrıca patateste de bol miktarda bulunur. Sıralamak gerekirse balık yağı, istiridye, somon, yağlı balıklar, tereyağı, yumurta, patates ve peynirdir. Yapılan araştırmalara göre D vitaminini çocuklar ve yetişkinler günlük olarak 15 mikrogram, 70 yaş ve üzeri insanlar ise günlük 20 mikrogram şeklindedir. Hamile bayanlar ve emzirme döneminde olan bir bayan ise günlük olarak D vitaminini alma miktarı 15 mikrogram şeklindedir.  Biz yine uyarımızı yapalım, her şeyin fazlası zarar.

Önerilen İçerik :   Uykusuzluğa Karşı Doğal Çözümler: Rahat Bir Uyku İçin İpuçları

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın