Sodyum Düşüklüğü Belirtileri ve Çözümleri

Sodyum sadece bir element değil, insan vücudu için önemli bir elementtir. Tansiyon, sinir fonksiyonları ve kas fonksiyonları dahil olmak üzere çok sayıda fonksiyonu yönetir. Sodyumun ana rolü, vücuttaki sıvı dengesini koruyan bir elektrolittir. Şimdi, vücutta sodyum seviyeleri düşerse neler olabileceğini hayal edebiliyor musunuz? Ya da sadece sodyum konsantrasyonunun düşük olması nedeniyle hangi işlevlerin bozulacağını söyleyelim. Bu durum tıbbi olarak Hiponatremi olarak kayıtlıdır. Vücuttaki düşük sodyumun birçok nedeni vardır ancak bunların çoğu yaşam tarzımızla ilgilidir. Yorgunluk, bulantı, kas krampları hiponatreminin ilk belirtileridir. Bu durum ve nasıl tedavi edilebileceği hakkında daha fazla bilgi okumaya devam edin.

Düşük Sodyum veya Hiponatreminin Belirtileri Nelerdir?

Hiponatremi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Sodyum seviyelerindeki kademeli düşüş, gözle görülür semptomlar bırakmayabilir, ancak kandaki sodyumda hızlı bir düşüş (akut hiponatremi) yaşayanlar, nöbet, bilinç kaybı, beyin şişmesi ve koma gibi aşırı semptomlarla karşı karşıya kalabilirler. Genellikle şiddetli ishali veya kusması olan kişiler hızlı sodyum kaybı riski altındadır ve bu nedenle sıvı dengesini yeniden sağlamak ve komplikasyonları önlemek için ORS solüsyonu tüketmeleri önerilir. Kandaki hiponatreminin veya düşük sodyumun diğer yaygın belirtileri şunlardır;

  • Düşük enerji veya yorgunluk
  • Zayıflık
  • Mide bulantısı
  • Kas spazmları veya krampları
  • Kusma
  • Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
  • Baş ağrısı
  • Sinirlilik
  • Konsantre olamıyor

Sodyum Düşüklüğü

Kandaki Düşük Sodyumun Nedenleri

Sodyum temel bir elektrolittir ve vücuttaki sodyum düşüklüğü ardındaki yaşam tarzı faktörleri de dahil olmak üzere bazı olası nedenler şunlardır:

Bazı ilaçlar: Sıvı dengesini bozabilecek bazı ilaçlar vardır. Güçlü ağrı kesiciler, antidepresanlar, diüretikler (su hapları) vb. vücuttaki sodyum konsantrasyonunu yöneten böbrek ve hormonal süreçleri değiştirir.

Dehidrasyon, İshal ve Kusma: Bu durumlarda vücudumuz sıvı kaybetme eğilimi gösterir ve bununla birlikte elektrolit dengesi de bozulur. Kronik ishal ve kusmadan muzdarip insanlar hiponatremiye eğilimlidir.

Aşırı su tüketimi: Günde ne kadar su içmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Bu değer yaşa ve cinsiyete göre değişmekle birlikte pek çok kişi bunu bilmiyor. Su tüketmek iyidir ancak vücutta bazı yan etkiler oluşturduğundan çok fazla su içmemelisiniz. Fazla su içtiğinizde, böbreğiniz onu dışarı atamayabilir ve vücutta sodyum seyrelmesine neden olabilir.

Böbrek, karaciğer ve kalp sorunları: Konjestif kalp yetmezliği gibi bazı hastalıklar karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını bozarak vücutta sıvı birikmesine neden olabilir. Bu ayrıca sodyumun seyrelmesine ve vücuttaki seviyenin azalmasına neden olur.

Hormonal faktörler: Addison hastalığı veya adrenal bezin yetersizliği de potansiyel bir nedendir. Böbrek üstü bezleri su, sodyum ve potasyumu normalleştirmek için hormon üretemediğinde ortaya çıkar. Ayrıca tiroid hormonları da kan-sodyum düzeylerini etkileyebilir.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın