Diz Protezi

Diz eklem kıkırdağının ileri derece de bozulması sonucu dizde meydana gelen ağrılar sebebi ile günlük aktivitelerini gerçekleştirmekte zorlanan kişilere diz protezi uygulanmaktadır. Farklı nedenlere bağlı olarak dizlerde ağrılar oluşabilir. Dizde meydana gelen aşınma ve yıpranmalar tedavisinde son çare olarak protez cerrahisinde yararlanılmaktadır. Günümüzde yaygın olarak uygulanan protez ameliyatları yüksek başarı oranlarına sahip cerrahi uygulamalar olarak karşımıza çıkmaktadır.  

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Diz Protezi Nedir?

İleri derecede hasar görmüş diz ekleminin ağrıya sebep olması ve fonksiyonunu yerine getirememesi durumunda hastaya özel alaşım metaller ve sıkıştırılmış özel plastik implanttan oluşan özel protez hasar gören eklem yüzeyi arasına koyulmaktadır. Diz ekleminin yapay bir eklem olan protez ile değiştirilmesi diz protez ameliyatı ile gerçekleştirilir.

Diz Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde ortopedi hekimleri tarafından sıklıkla protez ameliyatları gerçekleştirilmektedir. Diz eklemi hasar gören hastaya cerrahi uygulama esnasında uygulanılacak diz protezi çeşitleri hasarın boyutuna bağlı olarak farklılık göstermektedir. Diz protezleri gene olarak; total protezler ve kısmı protezler olmak üzere iki gruba ayrılır.

Diz ekleminin tek bir bölümünde kireçlenme olması durumunda hastaya çoğunlukla kısmı protez uygulanmaktadır. Ancak dizde birden fazla bölgeyi etkileyen hasar meydana gelmişse hastaya total diz protezi yapılır. Uygulamayı gerçekleştirecek alanında uzman ortopedi cerrahı, diz eklemini etkileyen sağlık sorunun türü, yeri ve şiddetine göre protez seçimi yapmaktadır.

Diz Protezi Kimler İçin Uygundur?

Diz ekleminin görevini yerine getirememesi ve hastanın yaşamını olumsuz etkilemesi durumunda protez cerrahisine başvurulmaktadır. Hastaya uygulanan diğer tedavi yöntemlerinin yeterli olmadığı durumlarda diz protez ameliyatı yapılır. Diz protezleri, diz eklemine ilişki ağrı ve şekil bozukluğu olan, hekimin radyolojik muayenesi sonrasında diz eklemi kıkırdağında ciddi hasar bulunan, dizin hareket kapasitesinin önemli ölçüde azalması halinde hastanın günlük aktivitelerini yerine getirememesi durumunda, ilaç tedavisi ve fizik tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda ortopedi cerrahının onayı ile diz protez cerrahisine başvurulur.

Diz Protezinin Ömrü Ne Kadardır?

Dizlerinde ağrı bulunan, yürüme güçlüğü çeken ve ilaç tedavisi, fizik tedavi gibi uygulamalarından sonuç alamayan birçok hasta protez ameliyatlarına yönelmiştir. Diz protez ameliyatı olacak birçok hasta diz protezinin ömrü ile ilgili ortopedi hekimlerine sorular yöneltmektedir. Hastanın ağrısız ve acısız bir şekilde merdiven inip çıkmasına olanak sağlayan diz protezlerinin ömrü günümüz teknolojisi ile birlikte 25 yıla kadar uzamıştır.

Diz Protezi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Düşük risk ve yüksek başarı oranlarına sahip diz protez operasyonları birçok diz rahatsızlığında hastaya son çare olarak uygulanmaktadır. Hastanın şikâyetleri, radyolojik bulgular göz önünde bulundurularak operasyona karar verilir. Hastanın merdiven inip çıkamaması, sandalyede oturup kalkamaması, dizin içinde sesler gelmesi, gün aşırı diz ağrısı yaşamaması ve ağrı kesicilerin fayda sağlamaması durumunda ortopedi hekiminin gerçekleştirdiği muayene ve hastaya yapılan tetkikler ışığında diz protez ameliyatına karar verilmektedir.

Diz Protezi Kaç Günde İyileşir?

Vücudumuzun tüm ağrılığını taşıyan diz eklemi farklı sebeplerden dolayı ağrıyabilir. Diz ekleminin hasar görmesi sonucu oluşan diz ağrılarının diğer tedavi yöntemleri ile dinmediği durumlarda protez ameliyatı uygulanır. Diz protez ameliyatı olan ya da protez ameliyatı olmak isteyen hasta ve hasta yakınları diz protezinin kaç günde iyileştiğini merak etmektedir. Hastaya protez ameliyatı esnasında ihtiyacına yönelik olarak diz protezi çeşitleri arasında yer alan yarım diz protez ya da total diz protez uygulanır. Genellikle hasta ameliyat sonrası 1 gün istirahat ettikten sonra ayağa kaldırılır ve vücudun protez uyum sağlaması için hasta yürütülür.

Hastalar önceleri yürüteç ya da koltuk değneği desteği ile yürütülmektedir. 4 hafta sonrasında hastalar herhangi bir destek kullanmadan norma olarak yürüyerek dışarı çıkmaya başlar. Hastanın tamamen iyileşme süresi çeşitli faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Hastanın yaşı, kilosu ya da aktivite düzeyi iyileşme sürecine etkilemektedir. Genel itibarıyla hastalar 6 hafta sonunda iyileşme sürecini tamamlar. Bu süre zarfında hastanın, hekimin belirtmiş olduğu kurallara uyması ve rutin kontrollerini aksatmaması gerekir.

Önerilen İçerik :   Su Arıtma Cihazı Fiyatları Ne Kadar? – 2023

Diz Protez Fiyatları Nedir?

Protez cerrahisinden yararlanmak isteyen birçok hasta ve hasta yakını diz protez fiyatlarını merak etmektedir. Diz protez fiyatları cerrahi işlemde uygulanılacak diz protez çeşitlerine göre farklılık gösterebilir. Alanında uzman ortopedi cerrahının yapacağı muayene ve tetkikler sonrası hastaya uygulanılacak diz protezi belirlenir. Diz protezi çeşitleri arasında; yarım diz protez ya da total diz protez uygulanmaktadır. Diz protezi fiyatları ameliyatı uygulayacak hekimin tecrübesine göre de farklılık göstermektedir.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın