Eliminasyon Diyeti Nedir ve Neden Yapılır?

Eliminasyon diyetinin arkasındaki fikir, bir kişinin sorununun özüne inmesi için, sorun yaratan yiyecekleri belirlemesi ve ortadan kaldırması gerektiğidir. Diyet, vücudunuzun nasıl tepki verdiğini görmek için, örneğin süt ürünleri gibi belirli yiyecekleri diyetinizden çıkarmanızı gerektirir. Yemek yemeden birkaç hafta sonra herhangi bir belirti görmezseniz, yiyecekleri diyetinize yeniden dahil edersiniz. Daha sonra ortadan kaldırmak için başka bir yiyecek veya yiyecek grubu seçersiniz ve döngüyü yeniden başlatırsınız. Yiyecek yeniden verildiğinde semptomlar yaşamaya başlarsanız, bu, ona karşı bir duyarlılığınız olduğu anlamına gelebilir.

Alerjisi, tahammülsüzlüğü veya hassasiyeti olan kişiler ne tür semptomlar yaşarlar? Belirtiler şunları içerebilir;

  • Şişkinlik
  • Karın krampları
  • Kaşınan cilt
  • İshal
  • Kabızlık
  • Yorgunluk
  • Bilinç kararması
  • Baş ağrısı veya migren

Önce hangi tür gıdanın eleneceğine dair kesin ve hızlı bir kural yoktur. Bazı insanlar glüteni ortadan kaldırmaya odaklanırken, diğerleri süt veya şeker seçer. Bu süreç, genellikle birbirleriyle kombinasyon halinde farklı yiyeceklerin aylarca çıkarılıp yeniden sunulmasını gerektirdiğinden oldukça külfetli olabilir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Eliminasyon Diyetleri Nasıl Çalışır?

Adından da anlaşılacağı gibi, bir eliminasyon diyeti, bir gıda reaksiyonunun veya hoşgörüsüzlüğün nedeninin hangileri olduğunu bulmak amacıyla birkaç hafta boyunca belirli yiyecekleri ortadan kaldırarak çalışır. Yiyecekler belirli bir süre çıkarıldıktan sonra, her seferinde birini yavaşça yeniden sunmaya ve hangilerinin etkisinin olmadığını ve hangilerinin semptomları geri getirdiğini kaydetmeye başlarsınız. Belli bir yiyeceği yeniden uyguladıktan sonra semptomlar geri dönerse, bunun sıkıntıya neden olduğu varsayılabilir.

Eliminasyon Diyeti

Ne Tür Eliminasyon Diyetleri Vardır?

Sağlık uzmanınız tarafından belirlenenler dışında bir eliminasyon diyetini takip etmek için belirlenmiş kurallar yoktur. Bununla birlikte, daha yaygın olarak kullanılan eliminasyon diyetleri vardır:

Eliminasyon Diyeti

Temel eliminasyon diyeti tipik olarak gıda alerjilerini ve hassasiyetlerini tespit etmek için kullanılır. Bu tür bir diyet, tüm olası tetikleyici yiyecekleri bir kerede ortadan kaldırır. Daha sonra, kişinin muzdarip olduğu semptomlara neden olup olmadığını görmek için her yiyecek yeniden verilir. Tipik olarak, bu diyeti uygulayan kişiler süt ürünleri, yumurta, et, kabuklu yemişler, kabuklu deniz ürünleri, narenciye, buğday, glüten, işlenmiş yiyecekler ve soya ürünleri gibi gıdalardan kaçınırlar.

Önerilen İçerik :   En İyi Zayıflama Çayları

Ayrıca, yalnızca glüten ve süt ürünlerini ortadan kaldırarak temel bir eliminasyon diyetinin basitleştirilmiş bir versiyonunu deneyebilirsiniz.

Düşük FODMAP Diyeti

İrritabl bağırsak sendromu olan kişiler için, bir sağlık hizmeti sağlayıcısı düşük FODMAP diyetini önerebilir.

Glutensiz diyet

Glutensiz bir diyet uygularken protein glüten içeren tüm yiyecekler kısıtlanır. Bu, buğday, arpa ve çavdar, seitan, tritikale ve yulaf olmadığı anlamına gelir. İşlenmiş gıdalar da genellikle tüketilmezdir.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın