Türk Kahvesi Çeşitleri ve Tarifleri

Türk kahvesinin bizim kültürümüzde çok farklı bir yeri vardır. Farklı geleneksel değerlerle bütünleşen Türk kahvesi, üretimi ve sunumuyla kültürümüzün ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Türk kahvesi günlük tüketimde sıklıkla kullanılan bir üründür. Her evde ve ofiste bulunabilen Türk kahvesi, farklı çeşitleri ile mutfaklarda yerini almıştır. Zenginleştirilmiş içerikleri ile farklı çeşitleri bulunan Türk kahvesi çeşitleri, en keyifli sohbetlere eşlik ederek geçmişten günümüze kültürümüzün bir parçası olarak varlığını sürdürüyor.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Türk Kahvesi Çeşitleri Nelerdir?

Türk Kahvesi

Kahve denilince akla ilk gelen kahvelerden biri de Türk kahvesidir. Türk kahvesi çoğunlukla çok kavrulmuş kahve çekirdeklerinin öğütülmesiyle hazırlanır. Kahve çekirdekleri toz kadar ince öğütülür. Kahve öğütme değirmenleri veya tokmak öğütme tekniği kullanılır. Türk kahvesi üretiminde sadece kahve ve su kullanılmaktadır. İsteğe göre şeker eklenebilir. Sunumunda Türk kahvesi fincanı, su ve lokum kullanılmıştır.

Sütlü Türk Kahvesi

Sütlü Türk Kahvesi, standart Türk kahvesi sütlü pişirilerek yapılan bir kahve türüdür. Sütlü Türk kahvesi yapılırken cezveye su yerine süt eklenir. Türk kahvesinin tadını yumuşatmak isteyenler için idealdir.

Dibek Kahvesi

Dibek kahvesi, günümüzde popüler olan geleneksel Türk kahvesi çeşitlerinden biridir. Bir öğütme şekli olan Dibek kahvesi, bilinen Türk kahvesi öğütme yöntemlerinden farklı bir yöntemle öğütülür. Dibek kahvesi taş havanlarda çekiçle dövülerek öğütülür. Taş havan ve tokmakla dövülerek elde edilen Dibek kahvesi, aromasının daha yoğun olmasını sağlar.

Osmanlı Kahvesi

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türk kahvesine çeşitli bitki ve aromalar eklenerek hazırlanan Osmanlı kahvesi günümüzde de tüketilmeye devam etmektedir. Osmanlı kahvesinde farklı malzemeler bulunur. Bu içerikler; Menengiç, Yemen kahvesi, kakule, salep, sakız, keçiboynuzu, krema ve çikolata. Osmanlı kahvesi kervansaray kahvesi olarak da bilinir. Dönemin padişahları için özel olarak hazırlanan Osmanlı kahvesi saray dışına çıkmazdı.

Önerilen İçerik :   C Vitamini Eksikliği Belirtileri, Skorbüt ve Tedavisi

Menengiç Kahve

Menengiç kahvesi, geleneksel Türk kahvesi çeşitleri arasında yer alan bir kahve türüdür . Çedene kahvesi olarak da bilinen menengiç kahvesi, yabani fıstık ağacı olarak bilinen menengiç bitkisinin meyvelerinden elde edilir. Türk kahvesi gibi cezvede su ile yapılır ve fincanla servis edilir.

Cilveli Kahve

Klasik Türk kahvesi gibi hazırlanan cilveli kahve, içerisine eklenen badem ile yeni lezzetini kazanıyor. Türk kahvesi gibi piştikten sonra üzerine çifte kavrulmuş badem ve çekilmiş badem eklenir.

Mırra Kahve

Geleneksel Türk kahvesi çeşitleri arasında en güçlü kahvelerden biri olan mırra kahve, kahvenin birden fazla demlenmesiyle elde edilir. Demleme süreci uzundur. Cezve yerine imbikle servis edilen Mırra kahvesi kulpsuz fincandan içilir. Mırra kahvesi ağırlıklı olarak ülkemizin doğu bölgelerinde tüketilmektedir.

Türk Kahvesi Çeşitleri ve Tarifleri
Türk Kahvesi Çeşitleri ve Tarifleri

Türk Kahvesi Tarifi

Türk kahvesi, iyi bir arkadaş eşliğinde yavaş yavaş içilmesi gereken zengin, yoğun ve lezzetli bir içecektir. Bakır cezvede demlenir, toz halindeki öğütülmüş kahveden yapılır ve içen kişinin damak tadına göre tatlandırılır. Mükemmel bir fincan Türk kahvesi yapmak, kahve yapma becerilerinizi göstermenin harika bir yoludur.

Orta Doğu ve Balkanlar’da yüzyıllardır tüketilen geleneksel Türk kahvesinin yapım yöntemi bölgeye ve haneye göre biraz farklılık gösteriyor. Güçlü demlemenin imza köpüğünü üstüne çıkarmak zor değil ama pratik gerektiriyor. Bu kahve tarzı filtrelenmez. Bunun yerine kahve o kadar ince öğütülür ki una benzer ve içeceğin bir parçası haline gelir. Ölçme yöntemleri de farklıdır: Suyu ölçmek için servis kabını ve kahve ve şeker için yemek takımınızdan bir çay kaşığı kullanın. Kahveyi farklı miktarlarda tatlılık ile demleyebilir veya şekersiz bırakabilirsiniz.

İçindekiler

  • Soğuk su
  • 1 kişi için 1 kaşık Türk kahvesi
  • İsteğe bağlı şeker
Önerilen İçerik :   Paleo Diyeti Listesi

Yapmak İçin Adımlar

  1. Malzemeleri toplayın.
  2. Suyu cezveye dökün. Kullanıyorsanız kahve ve şekeri ekleyin. Kahve ve şekeri eritmek için iyice karıştırın. Bu noktadan sonra karıştırmayınız.
  3. Cezveyi orta ateşteki ocağın üzerine alın. Birkaç dakika sonra kahve yükselecek ve köpürecektir.
  4. Cezve kaynamaya başlamadan hemen önce ocaktan alınır. Her servis kabına biraz ekleyerek köpüğü alın. Cezveyi tekrar ateşe koyun ve yavaşça tekrar köpürmesine izin verin.
  5. Köpüğün yukarı çıkması için kahveyi servis fincanlarına çok yavaş dökün.
  6. Kahvenin birkaç dakika dinlenmesini bekleyin ve ardından servis yapın.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın