Maltodekstrin Nedir, Zararlı Mıdır?

Maltodekstrin diye bir şey duydunuz mu ve neden bazı yiyeceklerde olduğunu merak ediyor musunuz? Neden bazı ürünlerde varken diğerlerinde yok ve tüketmenin yan etkileri nelerdir? Bu makalede bu kilit soruları ele alacağız ve maltodekstrin’in vücudumuz için iyi olup olmadığı konusunda çokça konuşulan konuyu tartışacağız. Maltodekstrin hakkında bilmeniz gereken her şey için okumaya devam edin.

Maltodekstrin Nedir?

Maltodekstrin hepimizin duymadığı bir şey olabilir, ancak çoğumuzun bilmeden tüketeceği bir şey. İşlenmiş ve paketlenmiş gıdaların çoğunda bulunur ve ne olduğu açısından en yaygın olarak pirinç, mısır, patates veya buğdaydan yapılan beyaz, tozlu, neredeyse tatsız bir nişastadır. Herhangi bir işlenmiş gıdanın üzerindeki içerik etiketlerine bir göz atın ve maltodekstrin’i orada bir yerde, özellikle de en altta göreceğinizden eminiz.

Ve bu toz nişastanın yaptığı şeye gelince, işlenmiş gıdaların lezzetini korumak için kullanılan bir katkı maddesi. Hızlı sindirilen bir karbonhidrat, aynı zamanda yiyecekleri kalınlaştırmak, yağ içeriğini taklit etmek ve ürünlerin daha uzun süre dayanmasını sağlamak için kullanılır.

Maltodekstrin, işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan nişastaların alınması ve hidroliz olarak bilinen bir işlemle parçalanmasıyla yapılır. Bu işlem, su, ek enzimler ve asitlerle kimyasal reaksiyonların kullanılmasını içerir.

Maltodekstrin

Maltodekstrin Sizin İçin İyi Mi Kötü Mü?

Maltodekstrin ile ilgili bu soruya göz atmak sizi bu makaleye getirdiyse, muhtemelen maltodekstrin’in bizim için güvenli olup olmadığıyla ilgili birçok soruyu da fark etmişsinizdir. İlginç bir şekilde maltodekstrinler, nişastalı yiyecekleri sindirdiğimizde bağırsaklarımızda doğal olarak üretilir. Şekerler ve karbonhidratlarla aynı kalori yoğunluğuna sahiptirler.

Genel olarak, dondurma, kuru gıda, tahıllar, tatlılar ve atıştırmalıklar gibi yiyeceklerdeki şeker veya yağın yerini almak için kullanılırlar. Ve eğer bu tür yiyeceklerden çok yerseniz, farkında bile olmadan yüksek miktarda maltodekstrin tüketiyor olabilirsiniz. Bunun sonuçları, kan şekeri seviyenizi etkileme olasılığının yüksek olmasıdır, çünkü şeker oranı düşük olmasına rağmen, maltodekstrin yüksek bir Glisemik İndeks (GI) derecesine sahiptir (80 ile 120 arasında) ve tıpkı glikoz gibi kan şekerinde ani yükselmelere neden olur. Bunu bağlam içine koymak için şekerin glisemik değeri 65’tir.

Önerilen İçerik :   Nargilenin Zararları

Bir gıda veya katkı maddesi ne kadar yüksek glisemik değere sahipse, sindirim sisteminden o kadar hızlı geçer, kan dolaşımına girer ve kan şekerini yükseltir. Bu nedenle, kan şekeri seviyenizi yönetmeye çalışıyorsanız, maltodekstrin içeren yiyecekler en iyi seçim değildir ve bunlardan çok fazla yemek kan şekerinizin yükselmesine neden olabilir. Dahası, çok fazla maltodekstrin tüketiyorsanız, bunun nedeni büyük olasılıkla şeker ve tuz oranı yüksek, mineraller ve lifler de dahil olmak üzere besin maddeleri açısından düşük olan çok fazla işlenmiş gıda yediğinizdir. Zamanla bu, kilo alımına, yüksek kolesterol seviyelerine ve muhtemelen Tip 2 diyabete yol açabilir.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın