Probiyotik Yoğurt Faydaları ve Evde Yapımı

Probiyotik yoğurt, faydaları probiyotiklerle paketlenmiş kremsi bir gıdaya fermente edilmiş sütlerden yapılır. Dengeli bir protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitamin kaynağıdır. Keçi ve ineklerden elde edildiğinde, omega-3 yağ asitleri, protein, magnezyum, kalsiyum, potasyum, K2 vitamini, D vitamini, enzimler ve probiyotikler sağlayarak yoğurdun beslenmesi en üst düzeye çıkarılır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Sağlık Faydaları ve Kullanımları

Sindirim Sağlığını Destekler

Probiyotiklerin en önemli faydalarından biri, sindirim sağlığını iyileştirme yetenekleridir. Yoğurda eklenen sağlıklı bakteriler sağlıklı bir sindirim sistemini destekleyen bağırsaktaki mikroflorayı iyileştirmesine yardımcı olur. Yoğurt probiyotik içeriği, kolon kanseri, IBS, kabızlık, ishal ve laktoz intoleransı gibi belirli gastrointestinal rahatsızlıkların tedavisine potansiyel olarak yardımcı olabilir. Sadece bu da değil, laktoz intoleransı ile mücadele eden birçok kişi, yoğurdun sindirim rahatsızlığına neden olmaktan çok yatıştırıcı bir besin olduğunu fark eder.

Tip 2 Diyabet Riskini Azaltabilir

Bir araştırmaya göre, daha fazla yoğurt yemenin, tip 2 diyabet geliştirme riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu buldu. Diğer probiyotik gıdalar gibi yoğurt, sağlıklı kan şekeri düzenlemesi için gerekli olan sindirimi sistemi boyunca besinlerin emilimini sağlar. Çalışmanın bir başka büyük incelemesi de probiyotik almanın, tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilecek kan şekeri kontrolüne fayda sağladığını buldu.

Kemik Yoğunluğunu Artırır

Tabağınıza koyduğunuz şey kemik sağlığında merkezi bir rol oynar ve kemik kaybına karşı korumak için kemiklerinizi güçlü ve sağlıklı tutmak söz konusu olduğunda yeterli D vitamin ve kalsiyum almak kesinlikle çok önemlidir. Kadınlar için probiyotikli yoğurdun faydaları özellikle önemlidir.  Süt yoğurtları özellikle kalsiyum bakımından yüksektir ve bu da kemik kütlesini güçlendirmeye ve korumaya yardımcı olur. Pek çok süt yoğurdu, kalsiyum emilimini destekleyen ve uygun kemik mineralizasyonunu destekleyen D vitamini ile takviye edilmiştir.

Önerilen İçerik :   Zeytinin Faydaları

Probiyotik Yoğurt

Probiyotik Yoğurt Nasıl Yapılır?

  • İlk adım sütü ısıtmaktır. Sütü aşırı derecede ısıtacağından sütü doğrudan bir tencerede ısıtmayın, ayrıca sütü doğrudan 40 dakika ısıtmak için kullanılan bir tavayı temizlemek hiç de eğlenceli değildir! Tam yağlı süt için 20 dakika, az yağlı için 30-40 dakika 180 derece F’ye ısıtılmalıdır. Burada bir süt termometresi kullanışlıdır – eğer yoksa sütü kesinlikle kaynatmayın.
  • Daha sonra, sütün 110-115 derece F’ye soğumasını bekleyin – bu soğutma adımı önemlidir, çünkü sıcak süte eklemek, başlangıçtaki yararlı bakterileri öldürecektir. Bir termometreniz yoksa, 110 derece kabaca 15 dakika soğumasını bekleyin.
  • Daha sonra, ayrı bir kapta veya sürahide 1-2 çay kaşığı yoğurt mayasını birkaç yemek kaşığı soğutulmuş süte karıştırarak pürüzsüz bir macun yapın. Yaklaşık bir bardak sütü karıştırmaya devam edin, ardından bu karışımı tekrar soğutulmuş sütünüze ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Karışım artık inkübasyona hazırdır. Yoğurt yapıcı kullanıyorsanız kavanozlara dökün ve 9-10 saat bekletin. Bir fırın kullanıyorsanız, üzeri örtülü karışımı fırına koyun. Gece boyunca veya yoğurt sertleşip kaptan ayrılana kadar bırakın.
  • Son olarak yoğurt buzdolabında saklanmalıdır. Yaklaşık 3 saat sonra tadını çıkarabileceğiniz lezzetli ev yapımı yoğurdunuz olacak. Yerken bal veya meyve ile tatlandırın. Ev yapımı yoğurt, mağazadan alınan çeşitlere göre doğal olarak daha az tatlı olduğu için tariflerde ekşi kremaya sağlıklı bir alternatif olarak da kullanılabilir.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın