Reflü Hastalığı İçin Reflü Diyeti Listesi

Mide asidinin yemek borunuza geri akışını rahatsız eden reflü, genellikle yedikleriniz ve içtiklerinizle tetiklenir. Yanlış yemeği yersen yanığı hissedeceksin. Bazı yiyeceklerin diğerlerinden daha fazla reflüye neden olduğu bilinmektedir. Reflünüz varsa kaçınmanız gereken 8 yiyecek ve sizi yanıklardan koruyan ve genel olarak daha sağlıklı tutan 8 yiyecekleri sizler için araştırdık.

Reflüyü Kötüleştiren Yiyecekler

  • Çikolata – Herkesin en sevdiği ikramın karanlık bir tarafı vardır; çikolata, mide ekşimesini tetikleyebilecek kafein, kakao ve bitki kimyasalları içerir. Ayrıca kakaodaki bir kimyasal LES’i gevşeterek mide içeriğinin yemek borunuza sızmasını kolaylaştırır.
  • Nane – Huzursuz bir bağırsağı yatıştırmasıyla bilinen nane, reflü üzerinde ters etkiye sahiptir. Nane, sindirim için kullanılan kasları gevşetir ve gevşemiş bir LES, sızdıran bir LES’dir.
  • Yağlı yiyecekler – Yağlı yiyeceklerin sizi halsizleştirdiğini düşünüyorsanız, haklısınız. LES’inizi gevşetirler ve sindirimi diğer yiyeceklere göre daha yavaştır. Yiyecekler midenizde daha uzun süre kaldığında, vücudunuz daha fazla asit üreterek yanıt verir. Soğan halkaları gibi kızarmış yiyecekler bariz suçlulardır. Ayrıca etler ve tam yağlı süt ürünleri de semptomlara neden olur.
  • Baharatlı yiyecekler – Baharatlı yiyecekler reflünüzü iki şekilde kötüleştirir. İlk olarak, birçok baharatlı gıdadaki kapsaisin sindirimi yavaşlatabilir. Ancak o kadar ileri gitmeden önce, aşağıya inerken zaten tahriş olmuş bir yemek borusunu tahriş edebilir.
  • Asidik yiyecekler ve içecekler – Asidik yiyecekler, asit reflünün yaygın tetikleyicileridir. Turunçgiller ve meyve suları, domates ve domates ürünleri, ananas ve salata sosları gibi yiyeceklerin tümü, zaten asidik bir ortama katkıda bulunan yüksek asit içeriğine sahiptir.
  • Sarımsak – Özellikle çiğ sarımsak, sağlıklı insanlarda mide ekşimesine ve mide rahatsızlığına neden olduğu bilinmektedir. Bu, reflüden muzdarip olanlar için sorunlara neden olma olasılığını daha da artırır.
  • Soğan – Çiğ soğan sadece sizi ağlatmaz; asit üretimini uyarırlar. Bu ekstra asit sizi mide ekşimesi riskine sokar.
  • Alkol veya kafein içeren içecekler – Alkol ve kafein hem LES’i rahatlatır, hem de asidin yemek borunuza sızmasına izin verir. Bu, soda, kahve, çay ve alkollü içeceklerin hepsini tetikler. Tetikleyicileri birleştirebilecek karışık içeceklere özellikle dikkat edin.
Önerilen İçerik :   Selülite Ne İyi Gelir?

Reflü Diyeti

Reflüye Yardımcı Olan Yiyecekler

  • Sebzeler ve turunçgil olmayan meyveler – Yukarıda listelenen “kötü” yiyeceklerin yanı sıra, neredeyse tüm meyve ve sebzeler mide asidini azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda yağ oranı düşük, şekeri düşüktür ve lif ve önemli besinler sağlarlar.
  • Tam tahıllar – Yüksek lif, kahverengi pirinç, yulaf ezmesi gibi tam tahıllar ve tam tahıllı ekmekler reflü semptomlarını durdurmaya yardımcı olur. İyi bir lif kaynağıdırlar ve mide asidini emmeye yardımcı olabilirler.
  • Yağsız protein – Az yağlı, yağsız protein kaynakları da semptomları azaltır. İyi seçenekler tavuk, deniz ürünleri, soya peyniri ve yumurta beyazıdır. Bunları hazırlamanın en iyi yolları fırında pişirilir, kızartılır, buharda pişirilir veya ızgarada pişirilir.
  • Fasulye, bezelye ve mercimek – İyi lif kaynakları olmanın yanı sıra, fasulye, bezelye ve mercimek ayrıca protein, vitamin ve mineral sağlar.
  • Kabuklu yemişler ve tohumlar – Birçok kuruyemiş ve tohum lif ve besin sağlar ve mide asidini emmeye yardımcı olabilir. Badem, yer fıstığı, chia, nar ve keten tohumu sağlıklı seçimlerdir.
  • Yoğurt – Yoğurt sadece tahriş olmuş yemek borusunu yatıştırmakla kalmaz, aynı zamanda sindirim sisteminizi destekleyen probiyotikler sağlar. Aynı zamanda iyi bir protein kaynağıdır.
  • Sağlıklı yağlar – Yağ gerekli bir besindir ancak çok fazla yağlı yiyecek yemek reflüsü tetikleyebilir. Sağlıksız yağları doymamış yağlarla değiştirmek yardımcı olabilir. Avokado, zeytinyağı, ceviz ve soya ürünleri sağlıklı yağlar için iyi seçeneklerdir.
  • Zencefil – Zencefil, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve tarih boyunca gastrointestinal problemler için kullanılmıştır. Zencefil smoothie, çorba, kızartma veya diğer yemeklere eklenebilir veya çay olarak demlenebilir.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın