Safra Kesesi Diyeti Listesi

Safra keseniz, karaciğerin yanında bulunan ve sindirimde basit bir rol oynayan küçük, armut biçimli bir kesedir. Karaciğer, ince bağırsaktaki yağları sindirmeye yardımcı olan safra (su, safra asidi, kolesterol, bilirubin ve lesitin kombinasyonu) adı verilen bir sıvı üretir. Safra karaciğerde üretildikten sonra, sindirim için ince bağırsakta ihtiyaç duyulana kadar safra kesesinde depolanır. Yağ içeren yiyecekleri yediğinizde, safra kesesi, safra tuzlarının yağları parçaladığı ince bağırsağa giden kanallar adı verilen bir tüp sistemi aracılığıyla safra gönderir. Safra taşı riskinizi azaltmak için safra kesesi diyeti uygulayabilirsiniz.

Safra Taşları: Nasıl Oluşurlar?

Safranızda çok fazla kolesterol veya bilirubin varsa, katı kristaller oluşturabilir ve bunlar bir araya toplanarak safra taşlarına dönüşebilir. Safra taşlarının yaklaşık yüzde 80’i kolesterolden oluşur. Geri kalanlar bilirubinden yapılmış küçük, koyu renkli taşlardır. Safra taşlarının boyutları, bir kum tanesi kadar küçükten bir golf topu kadar büyük olabilir.

20 ila 60 yaş arasındaki kadınların safra taşı geliştirme olasılığı erkeklerden iki ila üç kat daha fazladır. 60 yaşından sonra kadın ve erkek arasındaki fark ortadan kalkar; 60 yaşın üzerindeki hem erkekler hem de kadınlar, genç yetişkinlere göre safra taşı geliştirme olasılığı daha yüksektir. Diğer faktörler arasında aşırı kilolu olmak, çok fazla kilo vermek, şeker hastası olmak ve ailede safra taşı olması yer alır.

Safra Kesesi Diyeti

Safra Kesesi Diyeti

Diyetiniz safra taşının önlenmesinde büyük rol oynayabilir. Bazı yiyeceklerden daha fazla ekleyerek ve diğerlerinin alımını azaltarak, genellikle riskinizi azaltabilir veya mevcut safra taşlarını daha az ağrılı hale getirebilirsiniz.

Safra kesesi semptomlarının çoğu, rafine karbonhidratlar ve doymuş yağlar açısından zengin olan geleneksel Batı diyetinden kaynaklanabilir. Diyetinizde bu yüksek yağlı gıdaların alımını sınırlamaya çalışın;

  • Kızarmış yiyecekler
  • İşlenmiş gıdalar, örneğin turtalar ve kurabiyeler ve atıştırmalık yiyecekler
  • Peynir ve tereyağı gibi tam yağlı gıda ürünleri
  • Yağlı kırmızı et

Son araştırmalar ayrıca ekmek, pirinç, patates, makarna ve meyve suyu ve gazlı içecekler gibi fruktozda bulunanlar gibi büyük miktarlarda karbonhidrat tüketmenin, özellikle hamilelik sırasında kadınlarda safra taşı geliştirme riskinizi artırabileceğini düşündürmektedir.

Tam tahıllar, yeşil sebzeler, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlarda bulunan lif ve magnezyum açısından zengin bitki bazlı bir diyet safra taşı riskinizi azaltabilir. Sağlıklı bir kiloyu korumak da riskinizi daha da azaltabilir, bu nedenle diyetiniz yağ ve kolesterol açısından düşük olmalıdır. Az yağlı süt ürünlerine ve yağsız et, kümes hayvanları ve balıklara ve orta derecede kalorili miktarlara yönelin.

Diğer gıdalar, safra kesesi problemlerini önleme veya semptomları azaltma potansiyelleri açısından incelenmiştir. Örneğin, bazı ön araştırmalar kafeinli kahve içmenin hem kadınlarda hem de erkeklerde safra taşı riskini azalttığı  görülmüştür. Orta miktarda alkol içmek de safra taşı insidansının azalması ile ilişkilendirilmiştir.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın