Şirden Mayası Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Son zamanlarda sıklıkla sorulan ve sağlıklı bir kahvaltının vazgeçilmezleri arasında olan peynir üretiminde kullanılan Şirden mayası nedir ve nasıl yapılır sorularının cevaplarını bu yazıda cevaplayacağız.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Şirden Mayası Nedir?

Şirden mayası, otlarla beslenen oğlakların ve buzağın midelerindeki şirden olarak adlandırılan bölgesinden elde edilmektedir. Bu hayvanın midesinde anne sütünü sindirmesi için rennin adında bir enzim salgılar.  Şirden mayası bu enzimden meydana gelmektedir. Hayvanlar otla beslenmeye başladıklarında ve büyüdükçe midelerinde bulunan rennin miktarı azalmaktadır. Bununla birlikte erişkin hayvanlarda da şirden mayası elde edilmektedir.

Şirden Mayası Faydaları

Şirden mayası faydaları oldukça fazladır. Şirden mayasından elde edilen peynirler probiyotik özelliklere sahiptir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Şirden mayası sindirim enzimler açısından zengindir. Bağırsakta bulunan faydalı mikroorganizmaları artırırken, zararlı olanları azaltmaktadır. Bu sayede bağırsak florasının korunmasına yardımcı olmaktadır. Şirden mayası antibiyotik kullanımlarında meydana getirdiği olumsuzlukların giderilmesi için de önemli bir etkiye sahiptir. GDO ve katkı maddesi içermemektedir.

Şirden Mayası

Şirden Mayası Nasıl Yapılır?

Sağlıklı ve lezzetli peynirler için şirden mayasının kullanımları her geçen gün daha da artmaktadır. Peki, şirden mayası nasıl hazırlanmaktadır?

  1. Tarif
  • Şirden mayası genelde kurutulmuş şirdenlerin % 2 ile 4 benzoik asit, % 5 ile 20 sodyum klorür, % 0.1 ile 0.2 gliserol, alkol ve thymol katılarak içme suyunda hazırlanmaktadır. 15 ile 20 derece ortalama 1 hafta süreyle 2 kere maserasyonunun takiben süzülen ekstrattın PH 4.5 ile 5.6 ayarlanması ile elde edilmektedir.
  1. Tarif

Evinizde şirden mayası yapmak isterseniz şirden mayası yapabilmeniz için;

  • Şirdeni duru su ile iyice yıkamanız gerekir.
  • Tuz ile içini ve dışını iyice ovalamanız gerekir. (bu işlemi yaparken şirden tertemiz olana kadar yıkamanız gerekir.)
  • Son olarak tuzlayın ve güneşli bir günde kurutma ipine asın.
  • Gece olduğunda toplayın ve kuru bir yerde muhafaza edin.
  • Gündüz yeniden asma işlemine geçin. Bu işlem yaklaşık 5 ile 6 gün tekrar etmeniz gerekir. Bu sürede şirdeni tekrar tuzlamayı unutmamanız gerekir.
  • Sonra peynir altı suyu, 5 ile 6 harnup, bir avuç nohut, iki avuç tuz, bir tane şirden kavanoza üstü tamamen su ile kapanacak bir şekilde koyun.
  • Gün aşırı bir şekilde üstünde kabarcıklar oluştuğunda temiz ve kuru bir kaşıkla karıştırmanız gerekir.
  • Yaz aylarında ortalama 4 ile 6 gün içerisinde şirden mayanız hazır hale gelecektir.
Önerilen İçerik :   Damla Sakızının Sağlığa Etkileri

Hazırlamış olduğunuz şirden mayasını buzdolabında 0 derecede saklayın.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın