Üzüm Pekmez Tarifi Nasıl Olmalı

 

Pekmez keçiboynuzu, incir, kuşburnu, pancar, üzüm gibi tatlı ürünlerin ezilerek kaynatılması ile üretilir. Yoğun bir kıvama sahip olan pekmezler oldukça tatlıdır. Pekmez çeşitleri arasında en çok tüketilen ve üretilen üzüm pekmezi yer almaktadır. Diğer pekmez çeşitlerinde olduğu gibi tahinle karıştırıldığında eşsiz bir tat oluşturmaktadır. Aynı zamanda üzüm pekmezi çörek, pasta, kek, içecek yapımında da kullanılmaktadır. Üzüm pekmezi tarifi nasıl olmalı ve faydaları nelerdir, yakından bakalım.

Üzüm Pekmezi Faydaları

Üzüm pekmezi içerisindeki makro ve mikro besin değerleri sayesinde vücut sağlığına oldukça faydalıdır. Vücut direncimizin düşük olduğu kış aylarında her gün bir kaşık üzüm pekmezi tüketmek hastalıklara yakalanma ihtimalimizi düşürmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyan üzüm pekmezinin sağlığa faydaları şöyledir;

Vücudun kas, kalp ve kemik sisteminin düzgün çalışmasına ve gelişmesine yardımcı potasyum içermektedir.

İçerisindeki demir minerali ile kan yapar,

Karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur,

Soğuk algınlığı ve solunum yolu hastalıklarına karşı koruma sağlar,

Antioksidan içeren üzüm pekmezi, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olurken kanser hücrelerine karşı vücuda direnç kazandırır.

Kemik ve kas yapısının gelişmesine yardımcı olduğu için diyet yapanların ve sağlıklı beslenenlerin tüketmesi gerekir.

Üzüm Pekmezi Tarifi İçin Malzemeler

Vücudumuzun her sistemine ve bölgesine faydası bulunan üzüm pekmezini evinizde de yapabilirsiniz. Üzüm pekmezi tarifi için malzemeler nelerdir;

5 kg üzüm (üzüm çeşitlerini kendinize göre ayarlayabilir, siyah, yeşil ya da mor üzüm tercih edebilirsiniz.)

2 avuç odun külü veya temiz toprak,

Üzüm pekmezi için üzüm ve kül yeterlidir. Yapımı biraz zahmetli ve uzun olan üzüm pekmezi yapılışına geçebiliriz.

Üzüm Pekmezi Tarifi Nasıl Yapılır?

Üzüm pekmezi tarifi için verdiğimiz üzüm miktarından 2 kavanoz üzüm pekmezi çıkmaktadır. Miktarlarında değişiklik yapabilirsiniz. Üzüm pekmezi tarifi nasıl yapılır, hemen ona geçelim;

  • İlk olarak üzümlerinizi iyice yıkayın ve saplarından ayıklayın.
  • Derin bir tencerenin ya da kazanın içerisine alın. Bahçenizde yapıyorsanız temiz çizmeler giyerek ezin. Evde hazırlıyorsanız ezici bir alet yardımıyla iyice ezin.
  • Ardından bir tülbent içine alarak su ve posasının birbirinden ayrılmasını sağlayın.
  • Ardından ayırdığınız suyu derin bir tencerenin içerisine alın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak dibinin tutmamasına özen göstererek birkaç taşım kaynatın.
  • Genişçe bir leğenin içerisine temiz toprak ya da odun külünü yayın. Hafif dinlendirdiğiniz üzüm şırasını üzerine boşaltın. Üzeri kapalı bir biçimde yaklaşık 1 gün kadar dinlendirin.
  • Bu dinlenme sırasında tortu yapan maddeler dibe çökecek, şıranızın asitlik oranı azalacak ve mayalanması önlenmiş olacaktır.
  • Ertesi gün şırayı süzerek ve içindeki katı maddelerin karışmamasına özen göstererek kaynatma tenceresinin içerisine alın.
  • Karıştırarak üzüm şıranızı iyice kaynatın. Bu aşamada üzerinde köpükler oluşursa bir tahta kaşık yardımıyla alın.
  • Şıranın kıvamı iyice yoğunlaştığında ocaktan alın ve dinlendirin. Kavanozlara boşaltın ve ağızlarını sıkıca kapatıp, ters çevirin. Biraz beklettikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Önerilen İçerik :   Bahçelievler Oto Ekspertiz Tavsiyesi

Üzüm Pekmezi Kalorisi?

Üzüm pekmezi tarifinde şeker kullanılmadığı için vücut sağlığı için oldukça faydalı besin değerleri içermektedir. Günlük olarak diyet ve spor yapanların tüketebileceği üzüm pekmezi kalorisi nedir?

100 gramlık orta porsiyon üzüm pekmezinde 242 kalori bulunurken,

12 gramlık yemek kaşığı üzüm pekmezi 30 kalori ve 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezinde ise 22 kalori bulunmaktadır.

Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı direnç oluşturan üzüm pekmezi ile daha sağlıklı olabilirsiniz. Üzüm pekmezi tarifi için gereken malzemeler az olsa da yapımında oldukça zaman harcarsınız. Mevsiminde toplanan üzümlerden yapılan organik üzüm pekmezi satın almak istediğinizde Seyidoğlu Gıda’yı tercih edebilir aynı zamanda dut pekmezi, keçiboynuzu pekmezi çeşitlerini inceleyebilirsiniz.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın