Günlük Kalori İhtiyacı ve Bazal Metabolizma Hızı Nasıl Hesaplanır?

Mevcut kilonun korunması ya da hedeflenen kiloya ulaşılması için dikkat edilmesi gereken en önemli unsurların başında doğru bir beslenme programı uygulamak gelir. Besinlerden alınan kaloriler ile fiziksel aktiviteler sonucu harcanan toplam enerji arasındaki fark, kilonun artmasının ya da azalmasının temel nedenidir. Vücut ağırlığının ideal seviyede tutulması için alınan kalori ile harcanan enerjinin dengeli olması gerekir.  

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Kalori Nedir ve Kalori Neden Önemlidir?

İnsanlar yaşamlarını sürdürmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi yiyeceklerden alırlar. Tüketilen tüm yiyeceklerin barındırdığı besinler metabolizma tarafından enerjiye dönüştürülür. Elde edilen enerji miktarı birim olarak kalori (kal/cal) ile ifade edilir. Bu kapsamda besin değeri yüksek olan yiyeceklerin kalorisinin de yüksek olduğu söylenebilir.

Besinler yoluyla alınan kaloriler olmazsa vücut ihtiyacı olan gücü toplayamaz. Alınan kalori yakılandan fazlaysa vücudun belirli bölgelerinde bölgesel yağlanma ve kilo alımı ortaya çıkar. Bu nedenle yeterli ve dengeli bir beslenme programı hazırlanırken kişinin günlük kalori ihtiyacı hesaplanmalıdır. Besinlerin kalori değerinin bilinmesi ve yaş, cinsiyet, kilo, boy ve gün içindeki fiziksel aktivite durumu gibi etkenlere göre bazal metabolizma hızı ve günlük kalori ihtiyacı hesaplama işlemlerinin yapılması sayesinde mevcut kilo korunabilir ya da hedeflenen kiloya ulaşılabilir. 

Günlük Kalori İhtiyacı Nedir?

Vücudun bir gün içinde ihtiyacı olan kalori miktarına günlük kalori ihtiyacı adı verilir. Günlük kalori ihtiyacı, bazal metabolizma hızı ve vücut hareket ederken ya da yemekler sindirilirken harcanan enerji başta olmak üzere çeşitli etkenlere göre kişi özelinde değişebilir. 

Alınması gereken günlük kalori ihtiyacının çok üzerine çıkıldığında anlık göz kararmaları ya da kan şekeri yükselmesine bağlı şikâyetler yaşanabilir. Dengeli bir beslenme düzeninin oturtulabilmesi ve sağlığın korunabilmesi için günlük kalori ihtiyacı bilinmelidir. Bunun için kendinize sormanız gereken çok temel bir soru var: Günde kaç kalori almalıyım

Önerilen İçerik :   Üzüm Pekmez Tarifi Nasıl Olmalı

Günlük Kalori İhtiyacı Nasıl Hesaplanır?

Günlük kalori hesaplama işlemi; cinsiyet, yaş, boy ve kilo bilgileri ile günlük hareket düzeyi girilerek günlük kalori ihtiyacı hesaplama aracı üzerinden yapılabilir. İnsan vücudunun harcadığı enerji günlük hareket düzeyinin yanı sıra yaşa bağlı olarak değişen aktivite hızının da etkisiyle kişi özelinde farklılık gösterir. Gençlerde bazal metabolizma hızı yüksek olduğu için gün içerisinde daha çok enerjiye ihtiyaç duyulur. Yaş ilerledikçe bazal metabolizmanın yavaşlamasına bağlı olarak vücut fonksiyonlarının devamlılığı için ihtiyaç duyulan enerji miktarı azalmaya başlar. 

Günlük kalori ihtiyacı hesaplama işlemininyapılması temelde sağlıklı kilo hakkındaki farkındalığı artırır ve sağlıklı bir beslenme programı oluşturulmasını kolaylaştırır.

Bazal Metabolizma Nedir?

İnsan vücudu hareket hâlindeki kadar olmasa da dinlenme hâlinde de enerji harcar. Çünkü dinlenme hâlindeyken vücudun temel yaşamsal işlevleri devam eder. Temel yaşamsal işlevlerin devamı için gereken enerjiyi bazal metabolizma sağlar. 

Bazal Metabolizma Hızı Nedir?

Vücudun dinlenme hâlinde harcadığı kalori miktarı bazal metabolizma hızıolarak adlandırılır. Bazal metabolizma hızı temelde nefes alışverişi, kalp ritmi, vücut sıcaklığının korunması ve zihinsel faaliyetler gibi temel fonksiyonları gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan minimum enerjiyi gösterir.

Bazal metabolizma hesaplama işlemi yapılarak organların ve vücuttaki tüm sistemlerin, kişi hareket etmeden tüm gün boyu yatar pozisyondayken yaktığı kaloriyi hesaplamak mümkündür.  

Bazal Metabolizma Hızı Nasıl Hesaplanır?

Metabolizma hızı hesaplama ihtiyacı genellikle spor aktivitelerinde harcanan kalorinin belirlenmesi ve sağlıklı bir beslenme rutinine karar verilmesi aşamalarında ortaya çıkar. Bazal metabolizma hızı hesaplama aracı kullanılarak günlük enerji kullanımının %50 ila 80 arasındaki önemli bir kısmını oluşturan bazal metabolizma hızının hesaplanması mümkündür. Bazal metabolizma hızı kişinin cinsiyeti ve yaşı gibi etkenlere göre farklılık gösterebilir.

Önerilen İçerik :   Hangi Bisiklet Taytı Size Uygun?

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın