Arı Sokmasına Ne İyi Gelir

Tabiat Harikası Arılar

 

Arılar döllenme işlemini gerçekleştirmede en önemli etkenlerden biri ve tabiat için son derece önemli hayvanlar olmakla birlikte kendilerine has savunma mekanizmalarından biri iğneleridir.

 

Can acıtıcı, zararlı bir olay gibi görülse de eğer alerjik bir durum yok ise arı sokması sanıldığı gibi zararlı değildir. Vücudun savunma mekanizmasını arttırıp güçlendiren bir olaydır. Buradan yola çıkarak arı sokması iyimidir sorusuna kısmen cevap bulabiliriz.

 

Çok sayıda insan, böceklerden ve arılardan korkmaktadırlar. Hâlbuki arı sokmasının faydaları denilince, vücuda giren arının sıvısı, romatizma ve felç gibi eklem rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

 

Arıların faydalarını kullanarak hizmet vermekte olan klinikler mevcuttur. Özellikle arı sokması alerji belirtileri yaşamış ya da arı sokmasına alerjisi olduğunun bilincinde olan kişilerin kendilerini kesinlikle arıdan uzak tutmaları, kendilerini muhafaza etmeleri önemli bir konudur.

 

Hizmet vermekte olan kliniklerde vücuttaki radyoaktif ışınların etkisini azaltma, sinir sistemi rahatsızlıkları ve bir takım ruhsal hastalıkların tedavisi gibi hizmetler verilmektedir.

Bilinen bir uygulama olarak ‘Api air’ denilen bir uygulama mevcut. Bu yöntemde arı kovanındaki hava boru yardımıyla solunarak ciğerlere çekiliyor. Bu yöntemle alerji, bronşit ve astım gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

 

Arılar sadece yapmakla kalmaz, arının balı, poleni, propolisi değil, arı başlı başına insanlık için şifa kaynağı, büyük bir nimettir. Zengin bitki florasından elde edilen ballar bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kanser hücrelerinin oluşumunu önlenmesi, diyabetik yaralar ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmekle birlikte bu balların unutkanlık ve depresyona karşı etkili olduğu da söylenebilinir.

 

Arı Sokmalarına İyi Gelecek Alternatif Yöntemler

 

Aşağıda arı sokmasına ne iyi gelir konularıyla ilgili bilgiler verilmiştir:

 

– İltihaplı yaralarda soğan ve sarımsak çok sık başvurulan bir yöntemdir. Soğan ve sarımsaklar doğal antibiyotik olarak bilinirler. Özellikle soğan ve sarımsağın iltihap söktürücü özelliği olması nedeniyle arının iğnesini batırdığı belgedeki zehri almada oldukça etkili bir yöntem olduğu bilinmektedir. Bu yöntemde soğan uygulaması yapılmasında soğan ortadan ikiye kesilerek soğanın iç kısmı yaralı bölgeye sürülmelidir. Sarımsak uygulamasında ise sarımsağın iyice ezilmesi gerekir ve yaralı bölgeye uygulanması gerekmektedir.

Önerilen İçerik :   AFT HASTALIĞI NEDENİ, BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

 

– Arı balının direk deriye uygulanması da zehrin alınması ve uyuşturucu etkisiyle acının hafifletilmesi konusunda etkili bir yöntemdir.

 

– Arı sokmasının gerçekleştiği bölgede arı sokması şişliğini önlemek ve gelişecek alerjik bir reaksiyonun önüne geçmek için buz uygulaması yapılması, arı sokması şişliğine ne iyi gelir sorusunu cevaplayan etkili bir yöntemdir.

 

Dikkat edilmesi gereken bir husus, buzu direk bölgeye uygulamak değil de bir beze sarılarak uygulama yapmak daha iyi olacaktır. Buzun direk cilde uygulanması ciltte ciddi yanıklara sebep olabilmektedir.

 

– Arı sokmalarında zehri alan bir başka yöntem lavanta yağıdır. Yaralı bölge üzerine birkaç damla lavanta yağı sürmek yeterli ve etkili bir yöntem olabilmektedir.

 

– Arı sokmalarında yaralı bölgeye kıyılmış maydanoz uygulaması da rahatlatıcı bir yöntemdir.

 

– Arının soktuğu bölgeye amonyak damlatmak da ağrının azalması ve zehrin alınmasını kolaylaştırmak için önemli bir uygulamadır.

 

– Karbonat ve su karışımı ile oluşturulacak macunun deriye sürülmesi de mevcut acıyı azaltan başka bir yöntemdir.

 

– Belirtilen bu yöntemler ve öneriler hafif ve kritik bölgelerde olmayan arı sokması ilk yardım bilgileri için daha etkili yöntemlerdir. Bu bilgiler arı sokması nasıl geçer konusunda bilinmesi gerekli bilgilerdir.

 

Herhangi bir arı sokması vakasında uygulanabilinecek temel bilgiler olmakla birlikte özellikle ciddi reaksiyonlara sebep olan arı sokmalarında ve bazı kritik bölgelerde olan vakalarda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

 

Arı Soktuğu An Ne Yapılmalı?

 

Arı sokmasından sonra arı sokması kaç saatte zehirler gibi düşünce oluşabilir, zehir daha çok birkaç dakika içinde vücuda yayılacaktır.

 

* Özellikle arının iğnesi soktuğu bölgeden temiz, steril bir cımbız yardımıyla alınmalıdır. Eğer cımbız gibi çekip çıkarmaya elverişli bir cisim yoksa sert bir cisimle örneğin bıçak sırtı gibi kazıyarak çıkarmak da uygun olacaktır.

Önerilen İçerik :   Düşük Tansiyona Ne İyi Gelir?

 

* Daha çok bal arıları soktukları bölgede iğnelerini bırakırlar. Akabinde zehir birkaç dakika içerisinde deriye boşalır. Dikkatli ve hızlı olup iğneyi almak, acıyı ve sonrasında gelişecek olan şişlik ve kızarıklık gibi durumları hafifletecektir.

 

* Arının soktuğu bölgeyi kaşımamak ve kurcalamamak gereklidir. Bu son derece yanlış bir davranış olacaktır. Yapılacak olan bu yanlış davranış kaşıma hareketleri ile zehrin yayılmasına yol açacaktır.

 

* Yara bölgesi sabun ve su ile iyice dezenfekte edilmeli, herhangi bir enfeksiyon durumuna sebebiyet verilmemelidir.

 

* Ağrının şiddetine göre arı sokmasına ilaç olarak ağrı kesiciler ve antihistaminik grubu alerji ilaçları kullanılabilinir.

 

Ayrıca arı sokmasına krem olarak hidrokortizon krem uygulaması yaraya iyi gelecektir.

Eşek arısı sokması, sarı arı sokması gibi vakalardan sonra arı sokması kaşıntısına ne iyi gelir bilgisi için akla gelen en önemli husus aloe vera bitkisidir.

 

İltihap giderici ve rahatlatıcı özelliklerinden dolayı aloe vera arı sokmasının neden olduğu ağrı, şişme, kızarıklık ve kaşıntıyı gidermeye yardımcı olur. Aloe vera yaprağından keserek çıkarttığınız jeli iğnenin battığı yere sürülüp ve 15 dakika sonra ılık su ile durulama yapılması etkili olacaktır. Şişlik ve kızarıklık geçene kadar günde birkaç kez uygulama yapmak yeterli olabilmektedir.

 

Arı Sokmalarında Yan Etkiler

 

Arı sokmasından sonra arının iğnesi çıkarılırken zehir kesesini sıkmadan iğneyi çıkartmaya özen göstermek gereklidir. Eğer arı alerjisine karşı bir alerji olup olmadığı bilinmiyorsa ve sokmaya bağlı reaksiyon gelişmesi gözlemlenmekteyse hemen bir sağlık kuruluşuna başvurup arı testi ve arı sokması tedavi gerçekleştirilmesi amaçlanmalıdır.

 

Arı sokmalarından sonra meydana gelen asıl korkulan arı sokması yan etkileri reaksiyonları olarak solunum ve dolaşım sistemini etkileyen nefes darlığı, çarpıntı, boğazda tıkanma hissi, karın ağrısı, baş dönmesi, şuur kaybı hatta baygınlık gibi semptomların oluşmasıdır.

Önerilen İçerik :   Saç dökülmesine iyi gelen gıdalar

Bu tip reaksiyonlar gerçekleştiğinde mutlaka alerji uzmanına müracaat edilmelidir. Tanı deri ve kan testi ile konulur. Özellikle ölüm vakalarının çoğunda öncesinde bir alerji öyküsü yoktur. Arı sokması gelişen ciddi reaksiyonlardan üst solunum yolları tıkanıklığı ve dolaşım yetersizliği en çok görülen ölüm nedenlerdendir.

 

Reaksiyon geçiren hastaların yanlarında kendinden enjeksiyon yapan adrenalin iğneleri bulundurması uygun olan bir önlemdir. Reaksiyon ne kadar erken başlarsa o kadar şiddetli olacaktır. Adrenalinin erken yapılması ise ön önemli tedavi yaklaşımıdır.

 

Arı Sokması Orucu Bozar Mı?

 

Özellikle arıcılıkla ve bahçe işleriyle uğraşılan bölgelerde arı sokmaları yaygın görülmektedir. Kişiler oruç tuttukları zamanlarda bağda bahçede çalışmakta veya arıcılıkla uğraşabilmektedirler. Bu gibi durumlarda arılarla ilgilenirken arı bizi sokuyor, arı sokması orucu bozar mı soruları akla gelmektedir. Bununla ilgili diyanet veya müftülüklere birçok soru sorulduğu bilinmektedir.

 

Diyanet işlerinin bu konudaki cevabı, vücuttan çıkan hiçbir şey orucu bozmaz, vücuda giren bozar şeklinde olmakla birlikte, benzer bir konu iğne vücuda bir keyif bir gıda vermiyor, aynı şekilde arı sokmasında da böyle bir keyif veya gıdalanma durumu olmamasıdır.

 

Arı sokması durumunda olan bölgeden mideye herhangi bir doyurucu besin gitmediğinden orucu etkileyen bir durum oluşturmuyor. Dolayısıyla oruç bozulmaz.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın