AFT HASTALIĞI NEDENİ, BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Aft Oluşumu ve Tedavi Yolları Hakkında Merak Edilenler

 

Ağız içinde küçük yaralar ile kendini belli eden aft hastalığı, aynı zamanda aftöz ülser olarak bilinmektedir. Şiddetli ağrılara ulaşabilen bu yaralar gündelik yaşamı etkilemekte ve olağan hareketlerde zorluklara neden olmaktadır.

 

Neredeyse herkesin karşılaştığı bir problem olan aftın altında yatan çok sayıda sebep vardır. Buna göre öncelikle aft neden çıkar sorusunun cevabı bulunmalıdır. Sonrasında da aft tedavisi için önerilen yöntemlerden birine başvurulmalıdır.

 

Aft tedavisi için başvurulabilecek çok sayıda seçenek bulunmaktadır. Hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyen bu rahatsızlık tıbbi ilaçlar ya da doğal yöntemler ile giderilebilmektedir.

 

Yaygın Karşılaşılan Aft Belirtileri

 

Ağız içerisinde çıktığı bölgede doku kayıplarına neden olan aft belirtileri, çıkış sebebine bağlı olarak değişmektedir. Yaygın olarak ağız içinde beyaz yaralar şeklinde görülen aftlar, çene hareketleri sırasında kişiye ağrı vermektedir. Bunun yanı sıra; ağızda oluşan kuruluk hissi, yara çevresinde şişlik ve halsizlik de diğer belirtilerdendir.

 

Yara çevresinde oluşan şişlikler bazen bademcik, lenf bezleri ve boğaz çevresine de sıçramaktadır. Tüm sebepler dolayısıyla da kişi yeme içme ve konuşma sırasında zorluk çekmektedir.

 

Aft ile ilgili en yaygın sorulardan biri de aft bulaşıcı mı olarak ortaya çıkmaktadır. Aft sebebiyle çıkan yaralar, ağız yoluyla temas edildiğinde bile bulaşıcı değildir. Eğer böyle bir temas sonrasında karşıdaki kişide de benzer yaralar çıkarsa bunlar aft değildir. Böyle bir durumda da vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.

 

Aft Oluşumunu Tetikleyen Nedenler

 

Her dört insandan birinde görülen aft hastalığı aynı zamanda ağız içi yaraları olarak bilinmektedir. Dilde, yanakta, diş eti ve boğazda çıkabilen bu yaralarla ilgili çok sayıda soru ortaya atılmaktadır. Bu sorulardan en sık sorulanı ise aft nedir nasıl geçer sorusudur. Bu soruya cevap verebilmek ve aftı geçirebilmek için öncelikle yaraların sebebi araştırılmalıdır.

Önerilen İçerik :   Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

 

Ağız içi yaraları tetikleyen en önemli sebep stres ve kaygı olarak bilinmektedir. Özellikle sınav dönemlerinde hissedilen kaygı ve stres, vücutta aft olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra aşağıdaki sebepler de bu yaraların oluşumunu desteklemektedir.

 

– Vitamin eksiklikleri

– Bağışıklık sisteminin düşük olması

– Fiziksel travmalar

– Behçet hastalığı

– Yanlış beslenme

– Hormonal düzensizlikler

– Mide enfeksiyonları

– Alerjik reaksiyonlar

 

Vitamin eksikliği, yanlış beslenme ve bağışıklık sistemindeki düşüşler birbirine bağlı etmenlerdir. Özellikle demir ve B vitaminlerindeki düzensizlikler ile hormonal denge ve bağışıklık düzeni hasara uğrar. Bu durumda da belirtiler ortaya aft olarak çıkmaktadır.

 

Araştırmalar mide enfeksiyonlarının da ağız içi yaralara neden olduğunu göstermektedir. Mide ülserinin ana sebebi olan helikobakter de aft oluşumunu tetiklemektedir. Genel olarak pek önemsenmeyen bu yaralar için çeşitli aft tedavisi yöntemleri bulunmaktadır.

 

Aft Yaraları için İlaç Tedavisi

 

Gündelik yaşamı kısıtlayan ağız içi yaralarda aft a ne iyi gelir oldukça araştırılan bir konudur. Özellikle tekrarlayan aft tedavisinde bazı oral ilaçlar ve aft için gargara seçeneklerine başvurulmaktadır. İlaç tedavisi ile birlikte immün sistemin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Ancak aft için ilaç önerisi mutlaka uzaman bir hekim tarafından yapılmalıdır.

 

İlaç tedavisi ile birlikte yaralar, 7 gün ile 10 gün içerisinde iyileşmeye başlamaktadır. Oral ilaçlar günde üç kez olmak üzere aft üzerine sürülmektedir. Ayrıca yara sebebi ile aşırı ağrı hissedilmesi durumunda da aspirin kullanımı önerilmektedir. Ancak aspirin yutulmak ya da emilmek yerine doğrudan aft üzerine konulmalıdır.

 

Aft tedavilerinde önerilen diğer seçeneklerden biri de aft için sprey olmaktadır. Reçetesiz olarak eczanelerden ulaşılabilen oral spreyler de hissedilen ağrıyı azaltmaya yardımcı olmaktadır. Tıbbi ilaçların yanı sıra aft yarasına ne iyi gelir sorusunun cevabı ise doğal yöntemlerdir.

Önerilen İçerik :   Düşük Tansiyona Ne İyi Gelir?

 

Doğal Yöntemler ile Aft Tedavisi

 

Aft, ağız içi hijyenin sağlandığı durumlarda doğal yöntemler ile tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Buna göre aft evde nasıl geçer sorusuna verilebilecek çok sayıda cevap bulunmaktadır. Bu cevaplardan en yaygın olanı evde hazırlanabilen gargaralardır.

 

Karbonat, tuz ve su bileşenlerinden oluşan gargara gün içerisinde birden fazla kullanılmaktadır. Karbonatın gargara şeklinde kullanımının aft yaralarını iyileştirdiği gözlemlenmektedir. Bal da antimikrobik özelliği ile aft tedavisinde başvurulan diğer bir yöntemdir. Özellikle dilde aft neden olur nasıl geçer sorusuna doğal bir çözüm yolu olarak bal önerilmektedir.

 

Doğrudan yara üzerine damlatılan bal, uzun süre bu bölgede bekletildikten sonra hissedilen ağrıyı da azaltmaktadır. Bal tedavisi yalnızca sıvı değil aynı zamanda daha kristalize haldeki ballar kullanılarak da yapılabilmektedir. Bu durumda bal bir aft kremi gibi işlev görmektedir. Elma sirkesi de aft ağız içi yarası için doğal öneriler arasında yer almaktadır. Su ile seyreltilerek gargara şeklinde kullanılan elma sirkesi de yaraların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Ancak, gargara sırasında biraz yanma hissedilmektedir.

 

Sumak ise özellikle boğazda aft nasıl geçer sorusunun yanıtıdır. Hızlı bir iyileşme ulaşabilmek aft için sumak kullanımıyla sağlanmaktadır. Bunun için yapılması gereken yalnızca bir yemek kaşığı sumak ve bir bardak suyu kaynatmak. Cezvede birkaç dakika kaynatılan karışım, ılıdıktan sonra gargara yapılarak kullanılmalıdır.

 

Evde hazırlanabilen bu kolay yöntemler ile de ilaç kullanmadan aft tedavisi yapmak mümkün olmaktadır. Ancak bu yöntemler uygulanmadan önce ağızdaki yaranın aft olduğundan emin olunmalıdır. Mantar ya da alerjik reaksiyonlarda doğal yöntemler işe yaramayacaktır.

 

Bebeklerde Aft Çıkmasının Sebepleri ve Tedavi Yolları

 

Her yaştan insanda ortaya çıkabilen aft yaraları zaman zaman küçük bebeklerde de görülmektedir. Bebeklerde aft çıkmasının farklı sebepleri bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı yüksek ateş ve vitamin eksiklikleridir. Bazı bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde de yanakların ısırılması ile birlikte aft oluşumu görülmektedir.

Önerilen İçerik :   Sarı Kantaron Bitkisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

 

Ağızda oluşan bu yaralar minikler için oldukça acı verici olup doğal yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Bal bebeklerde aft bitkisel tedavi yöntemlerinden en çok kullanılanıdır. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de bal yaraların üzerine sürülmelidir. Bal ile birlikte ağız içi hijyen artırılırken bebeğin hissettiği acı da biraz azaltılmış olacaktır.

 

Zerdeçal da doğal tedavi yollarından bir diğeridir. Zerdeçalın sahip olduğu antiseptik ve antibaktiriyel özellikler sayesinde iyileşme süreci hızlandırılır. Zerdeçal tek başına kullanılabileceği gibi bal ile karıştırılarak da kullanılabilmektedir. Doğal yöntemlerle geçmeyen yaralar için ise mutlaka bir doktora gidilmelidir. Bu durumda doktor bebek için bir aft ilacı ya da ağrı kesici önerebilir.

 

Ağız Yaraları için Bantlar

 

Ağız içinde oluşan yaraların yarattığı problemleri giderebilmek için başvurulan yollardan biri de aft bandı olarak bilinmektedir. Kullanımı gittikçe yaygınlaşan bu bantlar sayesinde hissedilen acı azaltılmakta ve yemek yemede kolaylık sağlanmaktadır. Oldukça konforlu olan bu bantların kullanımı ise çok rahattır.

 

Buna göre bant uygulanmadan önce ellerin kuru ve temiz olması gerekmektedir. Sonrasında blisterdan ayrılan bandın ambalajı açılmalıdır. Yapışkanı üstte kalacak şekilde işaret parmağı ile tutulan bant, aft üzerine yerleştirilmelidir.

 

Başta ağızda bir katılık hissi verse de kısa zaman içerisinde yumuşayan bant sonrasında bir rahatlama sağlayacaktır. Ayrıca aft bantları birkaç saat sonrasında ağız içerisinde eriyip kaybolacaktır. Bu sebeple de aft bandı takıldıktan sonra bir saat kadar yemeden ve içmeden durulmalıdır.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın