Astıma Ne İyi Gelir?

Dünya genelinde yaklaşık 300 milyon kişinin paylaştığı bir sağlık sorunu olan astım; en genel tanımıyla hava yollarındaki daralma yüzünden nefes almanın zorlaşması anlamına geliyor.

Yetişkin, genç ya da çocuk ayırt etmeksizin pek çok yaş grubunda görülebilen bu rahatsızlık, genetik ve çevresel etkenlere bağlı olarak gelişse de kişinin yaşam kalitesini ciddi manada etkileyebiliyor.

Zamanında tedavi edilmediği takdirde solunum yetmezliği ile sonuçlanabilen astımın kontrol altında tutulabilmesi adına doktor tarafından reçete edilen tüm ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekiyor.

Astıma ne iyi gelir? başlıklı bu yazımızda astımın doğal tedavisinde oldukça etkili olan birtakım yöntemlere değinmek, astıma iyi gelen şifalı bitkileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Astım nasıl geçer?

Hava yollarının sigara, toz, duman vb. çevresel etmenlere karşı son derece duyarlı olması anlamına gelen astım hastalığını kontrol edebilmek adına aşağıdaki önerilerimizi mutlaka dikkate almalısınız.

  • Sigara kullanıyorsanız, bu kötü alışkanlığınızı bir an önce bırakın. Sigara içilen ortamlarda bulunmamaya çalışın.
  • Evcil hayvanlara karşı alerjiniz mevcutsa evinizde kedi, köpek gibi evcil hayvanları beslemeyin.
  • Evinizi ve odalarınızı sık sık havalandırın.
  • Kuru ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamaya özen gösterin.
  • Astım nöbetlerinin sıklaşmaması adına üzüntü, stres ve gergin bir yaşam sürmekten kaçının.
  • Fazlalık kilolarınız nefes almanızı zorlaştırabileceğinden ideal kilonuzu korumaya çalışın.
  • Nem oranı yüksek yaşam alanlarında bulunmayın. Evinizin nem oranının düşük olduğundan emin olun.
  • Polenlerin sayısında artış olan sonbahar dönemlerinde evlerinizin kapı ve pencerelerini kapalı tutun.
  • Polen sayısının fazlalaştığı dönemlerde alerji ve astım ilaçlarınızı mutlaka düzenli olarak alın.

Astıma İyi Gelen Şifalı Bitkiler

Şifalı bitkilerinin nefes almayı kolaylaştıran ve üst solunum yollarındaki her türlü bakteri, mikrop ve virüs ile savaşan özelliklerinden yararlanarak da astım semptomlarını hafifletebilmeniz mümkün.

Önerilen İçerik :   Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

Astımın tedavisinde yararlanabileceğiniz şifalı bitkileri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Isırgan otu

Astımın yanı sıra bronşite de oldukça iyi gelen ısırgan otu, ciğerlerin içindeki hava akışını düzenleyerek, astımı hafifletiyor.

Öğünlerinize ısırgan otu çorbası, ısırgan otu yemeği ya da ısırgan otu çayı ekleyerek, astımla mücadele edebilirsiniz.

  • Adaçayı

Kış aylarında soğuk havalarının yol açabileceği grip, nezle, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korunmak için sık sık tükettiğimiz adaçayı, uzun süreli tüketildiğinde astımın şiddetini hafifletiyor.

Aynı zamanda öksürük giderici ve balgam söktürücü bir çay olarak da biliniyor.

  • Çörek otu yağı

Sağlığımıza pek çok açıdan katkıda bulunan şifalı bir bitkisel yağ olma özelliği taşıyan çörek otu yağından astım tedavisinde yararlanabiliyorsunuz.

Çörek otu yağı ile astımı iyileştirmek için yarım çay kaşığı çörek otu yağını direk olarak içebileceğiniz gibi bir miktar zeytinyağı ile karıştırıp, salatalarınıza ilave ederek de tüketebilirsiniz.

  • Maydanoz suyu

Anti inflamatuar bir yönü bulunan, bakteri ve mikropları yok eden maydanoz suyu, astım hastalarına önerilen bir diğer şifalı bitkisel içecek olarak, astım ataklarının sıklığını azaltıyor.

Daha rahat bir şekilde nefes almanızı sağlayarak, öksürük nöbetlerinden kurtulmanıza yardımcı oluyor.

Birkaç dal maydanozu kaynatıp, elde ettiğiniz maydanoz suyunu günde birkaç bardak olacak şekilde tüketerek de özellikle alerjik astımın neden olduğu nefes darlığı, göğüste tıkanıklık ve sıkışma hissi, kuru ve kriz boyutundaki öksürük vb. semptomlardan kurtulabilirsiniz.

  • Havuç suyu

Bronşit, faranjit, astım gibi kronikleşen üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi denildiğinde akla ilk gelen içeceklerden biri olan havuç suyuna eklenen bir tatlı kaşığı bal, üst solunum yollarının çevresel ve alerjik etmenlere karşı olan dayanıklılığını arttırıyor.

Birkaç adet havucu blenderdan geçirerek elde ettiğiniz havuç suyuna bir tatlı kaşığı bal ekleyerek, havuç ve balın anti bakteriyel özelliğinden faydalanabilirsiniz.

Önerilen İçerik :   Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?

Havuç suyu ve bal karışımını günde 2-3 bardak olacak şekilde tüketerek, astım ataklarının gece uykunuzu bölmesini engelleyebilirsiniz.

Biberiye çayı, keten tohumu, marul, dereotu; astıma iyi gelen diğer besinler arasında ilk sıralarda bulunuyor.

Yukarıdaki önerilerimizi dikkate alarak, sizler de hem yaşam ömrünüzü hem de yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.

 

 

ETİKETLER :

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın