Mersin Nedir, Faydaları Nelerdir?

Myrtus (yaygın olarak mersin olarak bilinir), muhtemelen Akdeniz Avrupa ve Kuzey Afrika’ya özgü olan, ancak şu anda dünyanın birçok yerinde yetiştirilen çiçekli, yaprak dökmeyen bir çalıdır. Bitki, narin beyaz çiçekleri, çarpıcı koyu yeşil yaprakları ve baharatlı kokusuyla uzun zamandır birçok kişi tarafından beğenilmektedir. Eski Yunanlılar ve Romalılar tarafından kutsal kabul edildiğine dair kanıtlar var. Bugün Akdeniz’de homeopatik solunum tedavilerinde ve likörde bir bileşen olarak kullanılmaktadır. Muhtemelen Akdeniz ve Kuzey Afrika’ya özgü olan mersin, sıcak, kuru iklimlerde ve kumlu topraklarda büyür. Az su gerektirir ve aslında aşırı sulamaya kötü tepki verebilir. Bitki, bazen kendi yerel bölgelerini etkileyen kuraklık benzeri koşullardan kolayca kurtulabilir.

Görünüşte, mersin birçok kişi tarafından oldukça güzel olarak kabul edilir. Bitki çalı benzeri bir form alır ve 4,57 m yüksekliğe kadar büyüyebilir. Yaz sonunda ortaya çıkan çiçekleri, ortasından yukarı doğru çıkıntı yapan yaklaşık 50 ila 100 ince organa sahip beş düz beyaz yapraktan oluşur ve çarpıcı bir “yıldız patlaması” etkisi yaratır. Uçları sivri oval şeklinde olan bitkinin yaprakları parlak ve oldukça kalındır. Koyu yeşil renklidirler, bitkinin yumuşak beyaz çiçekleriyle çekici bir görsel kontrast oluştururlar ve ezildiğinde taze, baharatlı bir koku üretirler.

Kanıtlar, mersin bitkisinin eski Yunanlılar ve Romalılar arasında kutsal kabul edildiğini gösteriyor. Bu kültürlerin mitolojilerinde defalarca bahsedilir ve Yunanlılar tarafından tanrıça Afrodit ile ve Romalılar tarafından eşdeğer figürü olan Venüs ile ilişkilendirilmiş gibi görünmektedir. Myrtus ayrıca düğünler gibi törensel ayinlerde de kullanılmış ve bağlılığın simgesi olarak görülmüş olabilir. Myrtus’un bu kültürler tarafından bu kadar çok değer görmesinin belki de bir nedeni, bitkinin, aksi takdirde kuru Akdeniz manzarasında yıl boyunca bir renk ve yaşam patlaması sağlamasıdır.

Önerilen İçerik :   Şifa Veren 5 Meyve

Bugün, mersin bitkisinin yaprakları ve meyveleri, Akdeniz’in bazı bölgelerinde – özellikle Sardunya ve Korsika adalarında – Mirto adlı kokulu bir likörün bir bileşeni olarak kullanılmaktadır. Yapraklar ayrıca bazıları tarafından tıbbi özelliklere sahip olarak görülür ve bazı homeopatik solunum terapilerinde kullanılır. Bu kullanım, hiç şüphesiz, ezildiklerinde bu yapraklar tarafından üretilen taze, keskin kokuya atfedilebilir. Bu kokuyu solumanın, tıkanmış hava yollarını temizlemeye yardımcı olabileceğine inanılmaktadır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Mersinin Sağlığa Faydaları

Mersinin sağlığa faydaları arasında daha iyi solunum sağlığı, cilt bakımı, artırılmış bağışıklık ve hormon dengesi bulunur.

Mersin

İyileştirilmiş Solunum Koşullarına Yol Açabilir

Belirtildiği gibi, mersin esansiyel yağı aromaterapide çok popülerdir ve yaygın olarak bronşit ve astım gibi solunum rahatsızlıklarını hafifletmek için kullanılır. Solunum yollarını yatıştırır ve oksijenin temiz geçişini sağlarken vücudu sakinleştirir, böylece nefes almayı yavaşlatır ve tahrişi ortadan kaldırır.

Cilt Bakımına Yardımcı Olabilir

Mersin’in ciltteki akne ve diğer kusurları etkili bir şekilde temizlediği bulunmuştur. Uçucu yağ formunda, genellikle başka bir taşıyıcı yağda veya çok sınırlı konsantrasyonlarda topikal olarak uygulanmalıdır. Mersindeki organik bileşikler ve güçlü antioksidanlar, hücrelerin daha hızlı iyileşmesine ve etkilenen bölgelerin görünümünü iyileştirmesine yardımcı olabilir. Bir bitki olarak, içten dışa doğru çalışan benzer etkileri görmek için tüketilebilir!

Güçlendirilmiş Bağışıklık Sistemine Yol Açabilir

Mersinin antibakteriyel ve anti-paraziter yapısını detaylandıran geniş bir araştırma kapsamı vardır. Bu nedenle, birçok insan bağışıklık sisteminin gücünü artırmak için bu bitkiye başvurur.

Hormon Dengesini İyileştirebilir

Mersin esansiyel yağının başta tiroid bezinin düzenlenmesi olmak üzere endokrin sistem üzerindeki etkileri konusunda dünya çapında kapsamlı araştırmalar yapılmıştır. Mersin esansiyel yağının, ister tüketilsin ister solunsun, yumurtalıklar ve kadınların üreme sağlığı ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere hormonların salınımını olumlu yönde etkileyebileceği gösterilmiştir.

Önerilen İçerik :   Enginarın Faydaları

Antikanser Potansiyeli Olabilir

Mersin belki de en çok kersetin, tanenler, mirisetin ve kateşin dahil olmak üzere yüksek antioksidan seviyeleri nedeniyle övülmektedir. Bu antioksidanlar geniş çapta incelenmiştir ve anti-kanserojen ve anti-mutajenik özelliklere sahip oldukları bulunmuştur. Bir araştırma raporuna göre, mersin, kimyasal bileşimde, prostat ve meme kanserinde azalma ile bağlantılı olan sandal ağacına oldukça benzer. Devam eden araştırmalar hala mersin için kanser alanında daha fazla potansiyel uygulama keşfediyor.

Böbrek Sağlığını İyileştirebilir

Mersin yapraklarının eski uygulamalarından biri, idrar yolu veya böbrek sorunları riskini durdurmak ve azaltmaktı. Mersin, idrara çıkmayı uyarmaya yardımcı olabilir, böylece fazla toksinleri, tuzları, sıvıları ve hatta yağı ortadan kaldırarak böbreklerinizin işlevlerini düzenlemeye yardımcı olabilir.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın