Günlük Hayatta En Çok Yediğimiz Besinler Asit mi Baz mı?

Hangi besinler asidik, hangilerinin bazik olduğunu bilmek, konserve yaparken işinize yarayacaktır. Bununla birlikte, alkali bir diyet planı arıyorsanız, sağlıklı ve çok yönlü bir diyete odaklanmanız daha iyi olur.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Temel Gıdalar En İyisi Mi?

Alkali diyetin savunucuları, kilo vermeye ve muhtemelen kanserle savaşmaya yardımcı olduğunu söylüyor. Temel gıdalar doğada daha alkalidir. 7’den 14’e kadar olan pH ölçeği, bir şeyin asidik mi yoksa bazik mi olduğunu ölçer. Asidik bileşikler ölçeğin alt ucundadır. Daha alkali olan bazik bileşikler, skalada 7 ile 14 arasında değişmektedir. İnsan kanı tipik olarak 7.3 ile 7.4 arasındadır.

Alkali gıdalar yemenin vücudunuzu kansere daha az yatkın hale getirdiği fikrine dayanan alkali diyetin kanıtlanmadığı dikkat çekiyor. Bu iddialar, insan hücreleri üzerinde değil, laboratuvarda yetiştirilen hücreler üzerinde yapılan çalışmalara dayanmaktadır. İnsan vücudundaki tümörler yapay hücrelerden çok daha karmaşıktır.

Alkali diyette bulunan temel besinler arasında bazı meyveler, sebzeler ve bol su bulunur. Diyetin sağlıklı beslenme modellerini desteklediğini belirtiyor. Meyve, sebze ve hidrasyonun yanı sıra şeker, alkol, et ve işlenmiş gıdaların kesilmesini gerektirir.

pH Ölçeğinde Gıdalar

Yediğiniz yiyecekler kanınızın pH’ını etkilemiyor . Vücudunuz, nefes alma ve idrar yapma gibi doğal vücut işlevlerinden kaynaklanan yaklaşık 7,4’lük nötr bir pH’ı korur. Alkali diyet, proteini sınırlamayı önerir, ancak kas büyümesi ve kilo kaybı için sağlıklı proteinlerin gerekli olduğunu bildirmektedir. Ayrıca, bu besinler vücudunuzun idrar yoluyla asit atmasına yardımcı olur. Çoğu meyve ve sebze temel gıda maddeleri olma eğilimindedir, bu da pH ölçeğinde 7’nin üzerinde oldukları anlamına gelir. Bitki bazlı proteinler de bu kategoriye girer.

Etler asidik olma eğilimindedir. Çoğu balık ve deniz ürünü de öyle. Süt ürünleri çoğunlukla 4 ila 6,5 ​​arasında değişir, ancak süt 7,3’e kadar çıkabilir, bu da daha az asidik olduğu anlamına gelir. Ancak daha fazla bitki bazlı yiyecekler ve daha az et, süt ve işlenmiş yiyecekler yemek istiyorsanız, bunu vücudunuzu daha az asidik yapacakları için değil, sağlıklı yiyecekler olduğu için yapmalısınız.

Besinler

Alkali su genellikle sade sudan daha iyi değildir. Alkali suların çoğunun size ne faydası olacak ne de zarar verecek şişelenmiş maden suyu olduğunu ekliyor. Bazı yaygın gıdaların pH değerleri şunlardır:

  • Elmalar (kırmızı lezzetli): 3.9
  • Muz: 4,5 ila 5,2
  • Çilek: 3.0 ila 3.5
  • Portakallar: 3.1 ila 4.1
  • Kıyma: 5.1 ila 6.2
  • Hindi kızartma: 5,7 ila 6,8
  • Tavuk: 6.5 ila 6.7
  • Tatlı su balığı: 6,6 ila 6,8
  • Ton balığı: 5,2 ila 6,1
  • Süt: 6,2 ila 7,3
  • Tereyağı: 6.1 ila 6.4
  • Ekmek: 5,3 ila 5,8

Alkali Diyet Böbrek Sağlığını Destekler

Alkali bir diyetin yardımcı olabileceği bir tür sağlık sorunu vardır ve bu böbrek hastalığıdır. Genel olarak alkali diyet hakkında sınırlı kanıt olsa da, bir araştırma, daha alkali bir diyetin kronik böbrek hastalığı olan hastalara fayda sağlayabileceği sonucuna varmıştır.

Bu ölçekte önerilen gıdaların çoğu, yeşil yapraklı sebzeler, brüksel lahanası, lahana, soğan, sarımsak, marul, salatalık, turp, kabak, kereviz ve roka dahil olmak üzere meyve ve sebzelerdir. Çalışma yazarları, böbrek hastalığı olanlara her gün bu gıdalardan iki ila üç porsiyon yemelerini tavsiye ediyor.

Mısır, bezelye, ıspanak, kuzukulağı ve pancar gibi diğer sebzeler böbreklerdeki oksalat yükünü veya asidik yükü artırır. Böbrek hastalığı olanlar oksalat yükünü artıran gıdalardan kaçınmalıdır. Böbrek hastalığı hastaları da yüksek potasyumlu gıdaları sınırlamaya teşvik edilir ve birçok alkali gıda potasyumda yüksektir. Yazarlar, meyve ve sebzelerde yüksek proteinli bir diyet yiyen hastaların, yemeyenlere göre daha iyi olduğunu bulmuş olsa da, diyet tavsiyesi için doktorunuza danışmalısınız.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın